Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Falsk uppgift om biverkning dras tillbaka

Publicerad: 15 maj 2014, 07:35

I en översikt i BMJ ansåg forskare att 18 procent av lågriskpatienter får biverkningar av statiner. Men påståendet var överdrivet och dras nu tillbaks av tidskriften.


Det handlar om en artikel som publicerades i oktober 2013 av forskaren Johan Abramson och kollegor. Där ifrågasatte forskarna nyttan av att bredda behandlingen med kolesterolsänkande statiner även till patienter med förhållandevis låg risk för hjärt-kärlsjukdom.

Bland annat anförde man att risken för biverkningar var 18 till 20 procent. De här siffrorna förekom både i artikelns avslutande slutsats och i en faktaruta. Men i efterhand har forskarna insett att siffrorna härrör från en feltolkning av data i en observationsstudie och därför inte stämmer.

BMJ har därför beslutat att dra tillbaks de aktuella påståendena. Enligt tidskriftens chefredaktör Fiona Godlee görs detta för att ”patienter som skulle kunna ha nytta av statiner inte felaktigt avskräcks från att starta eller fortsätta behandlingen på grund av överdriven oro för biverkningar”.

En obereonde panel ska nu besluta om hela artikeln ska dras tillbaka.

Läs abstract till studien med felaktigt påstående (kräver inloggning).

John Abramson med flera. Should people at low risk of cardiovascular disease take a statin? BMJ 2013; 347: f6123. DOI: 10.1136/bmj.f6123

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev