Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Farmaceuters roll i vården lyftes på seminarium

Publicerad: 1 juli 2009, 14:32

ALMEDALEN: Mycket talar för att farmaceuter har en viktig roll i att förbättra äldres läkemedelsanvändning. Men apotekarnas inträde i vården riskerar att leda till konflikter med läkarna.


Under rubriken ”Läkemedelsgenomgångar – ett dyrt spektakel?” presenterades två olika modeller för läkemedelsgenomgångar med farmaceuter vid ett seminarium i går, tisdag.

En av dessa, som genomförts i Landstinget Halland, och som Dagens Medicins pappersupplaga rapporterade om 2007, betonar inte bara vikten av farmaceutisk medverkan. Även sjuksköterskor och undersköterskor ses som avgörande för att förskrivningen ska förbättras.

– Inte minst undersköterskorna är viktiga. Det är de som ser patienterna mest och kan följa dem bäst. På så sätt kan de fungera som läkarens ögon och ge viktig information, sade Michael Borg, äldreapotekare vid Landstinget Halland och ansvarig för äldres läkemedelsanvändning i landstinget.

Han betonade också att utbildningssatsningar för undersköterskor och sjuksköterskor har medfört att fokus flyttats från läkemedel till andra behandlingsformer. Exempelvis är det väl känt att sömnproblem hos äldre ofta beror på att de är hungriga. Som ett alternativ till sömnläkemedel har man i Halland därför börjat använda så kallade Säröbomber, mycket energirika frukt- och fildrinkar.

Det har inte gjorts några beräkningar på om förskrivningsteamen inneburit några besparingar. Men de äldre använder mindre läkemedel.

Enligt Michael Borg är de inblandade läkarna i Halland positiva till att arbeta i de nya teamen med undersköterskor, sjuksköterskor och farmaceuter.

– Det är faktiskt inte en enda läkare som har varit negativ. Den kan bero på att läkarna faktiskt får avlastning och att exempelvis ronder går snabbare, sade Michael Borg.

I den efterföljande debatten betonade Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, att det är viktigt att bygga upp system och hjälpmedel som får läkaren att göra rätt från början i stället för att satsa för mycket på efterkontroll.

Farmacevtförbundets ordförande, Carin Svensson, påpekade att människor riskerar att komma till skada, eftersom läkare inte känner till patienternas läkemedelslistor.

–  Allra värst är det på akuten. Där har läkarna ofta ingen koll alls, sade Carin Svensson.

Eva Nilsson Bågenholm höll inte med:

– Alltså, jag är akutläkare och jag kan garantera att så fungerar det inte, sade hon.

Sandra Gunneflo, en av farmaceuterna i publiken, ansåg att hennes yrkeskår kan ta ett större ansvar.

– Man kan inte lägga allt medicinskt ansvar på läkarna. De är experter på kroppen, men vi har läst om läkemedel i fem år, sade Sandra Gunneflo.

Claes Mörlin, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, sökte då lite samförstånd.

– Det är doktorn som har det medicinska ansvaret. Men om doktorn är klok så lyssnar han på goda råd, sade han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev