Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Färre ansökningar om licensläkemedel

Publicerad: 9 december 2015, 10:24

Allt färre ansökningar om licensläkemedel kommer till Läkemedelsverket och den sjunkande trenden ser ut att hålla i sig. Apotekaren Tomas Enoksson berättar hur Läkemedelsverket arbetar när myndigheten får in ansökningar om nya licensläkemedel.


Skälen till att läkare förskriver läkemedel på licens kan vara många. Det kan till exempel vara fråga om läkemedel som är godkända i andra länder men inte i Sverige, läkemedel under utveckling eller preparat som finns som kosttillskott utomlands men som räknas som läkemedel i Sverige.

– Man kan ansöka om licens på i princip allt som inte är godkänt i Sverige, säger Tomas Enoksson, apotekare på Läkemedelsverkets enhet för kliniska prövningar och licenser.

Dagens Apotek har begärt ut statistik från Läkemedelsverket dels över hur många läkemedelssubstanser som förskrivits på licens de senaste fem åren, dels över hur många ansökningar för licensläkemedel som har inkommit till myndigheten.

Antalet substanser är ganska oförändrad. Men antalet ansökningar har minskat år för år, från som mest 72 564 år 2011 till som lägst 62 085 förra året. Till och med första oktober i år har 48 005 ansökningar inkommit till Läkemedelsverket.

Enligt Tomas Enoksson finns det ett tydligt skäl till minskningen.

– Det beror framför allt på att det har kommit godkända alternativ för ett antal läkemedel som tidigare endast förskrevs som licensläkemedel.

Han pekar särskilt på två läkemedel som blivit godkända och som tidigare endast kunde förskrivas på licens.

– Ett av de läkemedel som tidigare förskrevs mest på licens var Roaccutan mot akne. Sedan juli 2013 finns läkemedlets aktiva substans isotretinoin godkänt i Sverige.

Det andra tidigare licensläkemedlet som numera finns att hämta ut på recept är ett veterinärt preparat. Penicillinet ultrapen vet fanns också fram till år 2013 endast som licensläkemedel.

Tomas Enoksson bedömer att det finns goda chanser att den sjunkande trenden håller i sig.

– Vi tror att ansökningarna minskar ytterligare de kommande åren eftersom vi har lanserat ett nytt system som gör det möjligt för apotek att se om det redan finns en beviljad licens för patienten.

På så vis hoppas myndigheten undvika att det oavsiktligt ansöks om licens för samma patient på flera olika apotek.

Det nya systemet introducerades under hösten.

– Så ganska snart bör vi få en uppfattning om det gör skillnad.

Vad gäller antalet substanser som beviljas är de årligen mellan 800 och 900.

Hur går ni till väga när ni får en ansökan om en för er ny substans?

– Vi har ett antal specialister inom olika områden som vi konsulterar för att göra en bedömning. För nya substanser tar vi också alltid hjälp av kliniker och farmaciutredare som arbetar på Läkemedelsverket.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev