Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Färre blödningar med noak

Publicerad: 18 november 2016, 06:49

Förmaksflimmerpatienter som fick nya typer av orala antikoagulantia, noak, drabbades av färre blödningar, jämfört med dem som var välinställda på det tidigare standardläkemedlet warfarin. Det visar en ny stor svensk studie.


– I Sverige är vi bäst i världen på att sköta om behandling med warfarin. Men ändå framstår noak som bättre vid nyinsättning av patienter i vår studie, säger Anders Själander, docent och överläkare vid Sundsvalls sjukhus.

Internationella randomiserade studier har pekat på att noak har fördelar jämfört med warfarin som förebyggande behandling av stroke vid förmaksflimmer. En fråga har dock varit vilken relevans de resultaten har för patienter i rutinsjukvården i Sverige.

Nyheten i den nya observationsstudien är att forskarna haft koll på hur välinställda warfarinpatienterna var via det nationella kvalitetsregistret Auricula. Och trots att patienterna – som väntat – alltså var välinställda, med ett genomsnittligt så kallat TTR-värde på 70 procent, så verkade alltså noak vara ett skonsammare alternativ.

Större blödningar inträffade här 2,8 gånger per 100 patienter som följts i ett år, jämfört med 3,7 för dem som fått warfarin.

Skillnaden var tydligare när det gällde intrakraniella blödningar och blödningsstroke, som är ovanliga men särskilt fruktade komplikationer av antikoagulantiabehandling.

I likhet med andra studier såg forskarna något högre risk för mag-tarmrelaterade blödningar bland dem som fått noak, men denna skillnad var inte statistiskt säkerställd.

Det fanns heller ingen säkerställd skillnad mellan grupperna sett till risken att drabbas av stroke.

– De flesta svenska patienter som numera startar behandling med antikoagulantia får noak. Vår studie stödjer den praxis som finns i dag, säger Anders Själander.

Han betonar att resultaten gäller just nyinsättning.

– Patienter som stått på warfarin under flera år och klarat sig bra på det behöver inte gå över till noak, säger Anders Själander.

Resultaten bygger på uppföljning av över 12 500 patienter med förmaksflimmer som nyinsattes på noak mellan juli 2011 och slutet på 2014. Dessa jämfördes sedan med över 36 000 matchade kontroller som började warfarinbehandling under samma period.

Studien presenterades i måndags, den 14 november, på hjärtkongressen AHA i New Orleans, USA.

Forskarna har ännu inte analyserat eventuella skillnader mellan olika noak-läkemedel.

Läs abstract till studien:

Vilhelm Sjögren med flera. Non-Vitamin K Oral Anticoagulants Are Non-Inferior for Stroke Prevention but Cause Fewer Major Bleedings Than Well-Managed Warfarin With Time in Therapeutic Range 70% or Higher in Sweden. Presenterad på AHA-kongressen den 14 november 2016.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev