måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Färre fall av hjärt-kärlsjukdom med canagliflozin

Publicerad: 13 juni 2017, 07:00

Foto: Thinkstock

Läkemedelskandidaten canagliflozin minskar risken för kardiovaskulära komplikationer bland patienter med typ 2-diabetes, enligt en ny studie som presenterades på diabetesmötet ADA som pågår i USA.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Fynden är i linje med förväntningarna. Det här blir ytterligare en bekräftelse på att det finns en kardiovaskulär nytta med läkemedelsgruppen. Canagliflozin ser även ut att ha gynnsamma effekter på njurfunktionen, säger Björn Eliasson som är adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Resultaten är även publicerade i tidskriften New England Journal of Medicine. Fynden kommer från två studier som sammantaget inkluderar fler än 10 000 personer med typ 2-diabetes samt hög risk för kardiovaskulär sjukdom. De lottades till att antingen få placebo eller canagliflozin, som är en så kallad SGLT2-hämmare. Läkemedlet är ännu inte godkänt.

Deltagarna följdes i snitt i 188 veckor och det primära utfallsmåttet var en kombination av död i kardiovaskulär sjukdom, icke-dödlig stroke eller icke-dödlig hjärtinfarkt.

Resultaten visar att något av alternativen inträffade för 31,5 personer per 1 000 personer och år i placebogruppen. Motsvarande siffra var lägre bland deltagare på canagliflozin, 26,9 per 1 000 patienter och år. Forskarna skriver även att läkemedlet kan ha en skyddande effekt på njurfunktionen och exempelvis minska risken att proteiner läcker ut i urinen.

Till skillnad från tidigare studier av läkemedlet fann dock forskarna att patienter på canagliflozin drabbades av amputationer i högre utsträckning – främst av fötter och tår.

– Frågan är om det är en effekt av läkemedlet i sig eller av läkemedelsklassen. Det är något som kommer att diskuteras vidare framöver. För studien Empa-reg antydde inte problem med amputationer, säger Björn Eliasson.

Empa-reg är en studie som berör en annan SGLT2-hämmare som heter Jardiance (empagliflozin). Även här sågs en minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom bland patienter med typ 2-diabetes.  

SGLT2-hämmare är en läkemedelsklass som sänker glukoshalten i blodet genom att öka utsöndringen av glukos i urinen.  Deltagarna i den aktuella studien var i snitt 63 år gamla och majoriteten var män. Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Janssen.

Just nu pågår ytterligare en studie med ett annat läkemedel av klassen SGLT2-hämmare som kallas Forxiga (dapagliflozin) på patienter med typ 2-diabetes. Det resultatet förväntas komma om något år.

Läs mer i abstract:

■ Bruce Neal med flera. Canagliflozin and cardiovascular and renal events in type 2 diabetes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 juni. DOI: 10.1056/NEJMoa1611925

Relaterat material

Hajpad studie höll för trycket

Forskare bakom Empa-reg: ”Vi blev chockade”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev