Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Färre överdoser av metodon när metadonprogram infördes

Publicerad: 17 september 2010, 08:58

När program för kontrollerad metadonförskrivning infördes i Storbritannien minskade förekomsten av dödliga överdoser relaterat till antalet förskrivna dygnsdoser av metadon, enligt en ny studie.


Ersättningsbehandling med metadon har kraftigt minskat dödstalen  bland missbrukare av opiater, främst heroin. Men oförsiktig behandling  med metadon kan också leda till ökat antal förgiftningar av läkemedlet,  enligt brittiska forskare bakom en ny studie.

De har nu undersökt huruvida införande av program för kontrollerad  metadonförskrivning också kan kopplas till minskat antal dödliga  överdoser av metadon.

Deras slutsats är att antalet dödliga metodonförgiftningar i England  minskade från 27,1 per miljon förskrivna dygnsdoser till 5,8 under  perioden 1993 till 2008. För Skottland var motsvarande siffror 19,3 och  3,0.

Forskarna konstaterar att minskningen i dödliga förgiftningar per  förskriven dygnsdos sammanföll med en kraftigt ökad förskrivning av  metadon. I Skottland ökade denna förskrivning 18 gånger och i England 7  gånger under den aktuella perioden.

Huruvida antalet dödliga överdoser minskade eller ökade i absoluta  tal framgår dock inte klart i studien, som publiceras i tidskriften  British Medical Journal.

Läs hela originalstudien:

BMJ 2010;340:c3493

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev