söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Färre varningar men fler ”böter” för läkemedelsreklam i fjol

Publicerad: 25 januari 2022, 10:20

Jonas Duborn jobbar som Compliance Officer på Lif och är även ordförande för IGN. Foto: Gunilla Lundstrom/Jonas Thorén

Informationsgranskningsnämnden kom med totalt sett färre fällande beslut och varningar till läkemedelsbolagen i fjol än året före. Jonas Duborn, Lif, tycker att reglerna blivit tydligare.

Ämnen i artikeln:

LifLäkemedel

TB


Förra året kom det in färre granskningsärenden till informationsgranskningsnämnden, IGN, än 2020.  Även antalet varningar och fällande beslut minskade. Det totala antalet överträdelser 2020 var 95 stycken, medan det 2021 var 69 stycken, en minskning med 27 procent. 

Jonas Duborn jobbar som compliance officer på Lif och är även ordförande för IGN. Han berättar att IGN år 2020 tilldelade fler varningar till företagen, 50 stycken jämfört med endast 13 stycken i år. Varningar är en lite mildare överträdelse som tilldelas på grund av fel i formella kriterier, se faktaruta. 

– Det gäller till exempel när läkemedelsföretag bjuder in hälso- och sjukvården till möten för att marknadsföra sin produkt. Vi såg ett antal inbjudningar förra året där företagen hade sin produktlogotyp men ingen minimiinformation som är obligatorisk vid marknadsföringsåtgärder. Under 2020 var det lite otydlig praxis kring dessa regler och det har vi nu tydliggjort. Det är en av förklaringarna till att varningarna var fler 2020, säger Jonas Duborn.  

Under 2020 varnade IGN också fler gånger när företag hade lagt redovisningar för sina samarbeten med patientföreningar i fel databas eller rapporterat in dem för sent.

Medan varningarna minskade, ökade antalet fall av överträdelser – som till skillnad från varningarna leder till att företagen får ”böta”, eller mer formellt betala en avgift.

Vid normala överträdelser tilldelas en avgift på 110 000 kronor. Vid en allvarlig överträdelse blir avgiften dubbelt så stor. Maximal avgift uppgår till 500 000 kronor. 

Den vanligaste överträdelsen enligt läkemedelsbranschens etiska regelverk, LER, förra året var att marknadsföringen saknade stöd eller att den inte var i enlighet med produktresumén, SPC. 

De normala överträdelserna ökade förra året, 54 stycken jämfört med 37 stycken föregående år. 

Däremot minskade de allvarliga överträdelserna, från åtta allvarliga fall 2020 till endast två fall 2021. 

– I dessa två fall var det företag som redan fällts i ett annat ärende i systemet och när de blev ertappade fastställdes straffbeloppet till dubbel avgift, 220 000 kronor, säger Jonas Duborn.

Privatpersoner, hälso- och sjukvårdspersonal och företag kan göra en anmälan till IGN. I de flesta fall är det IGN själva som initierar ärenden. Överlag minskade även antalet inkomna granskningsärenden förra året.

Läs också: Regler om läkemedelsinformation lättas upp 

Den största förändringen i kategorin av anmälare förra året var att det var fler företag som gjorde en anmälan, fem stycken jämfört med ett enda år 2020. 

– Ibland händer det även att bolag själva anmäler att de har gjort fel. 

Om mottagaren av en tilldömd överträdelse vill överklaga beslutet avgörs det i NBL, Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation. Antalet ärenden som hänsköts eller överklagades till NBL minskade något förra året jämfört med året innan. 

Läs också: Gastrosektionens cykeltröja stod företag dyrt 

Överträdelser och varningar

IGN, Informationsgranskningsnämnden, finns till för att övervaka att läkemedelsbranschen följer god branschsed i sin läkemedelsinformation och marknadsföringsaktiviteter.

För enklare överträdelser tilldelas en varning. Utöver en varning kan IGN tilldela fällande beslut för överträdelser av normal eller allvarlig grad.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev