Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

FDA varnar för risker med hepatitläkemedel

Publicerad: 23 oktober 2015, 07:13

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar för att allvarliga biverkningar kan uppstå med ett av de nya preparaten mot hepatit C.


FDA har gått igenom de inrapporterade fallen av biverkningar för hepatitläkemedlet som i Sverige heter Viekirax.

Bland de biverkningar som har rapporterats in sedan läkemedlet godkändes i december 2014 har 26 allvarliga fall av bland annat leversvikt rapporterats till FDA eller till tillverkaren som kan vara relaterade till behandling med läkemedlet. I några av fallen har patienten avlidit eller behövt genomgå levertransplantation, uppger FDA på sin webbplats. I vissa fall ska läkemedlet ha använts av patienter som det var kontraindicerat för eller som inte borde ha fått det enligt rekommendationer.

FDA har nu krävt att tillverkaren Abbvie ska lägga till information om riskerna i produktinformationen. Myndigheten uppmanar också patienter att uppsöka läkare om de får symtom som exempelvis utmattning och aptitlöshet och att de inte ska avsluta behandling utan att rådfråga läkare.

Enligt Ola Weiland, professor och läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, är svenska läkare väl medvetna om de risker som FDA varnar för.

– Viekirax är en alldeles utmärkt medicin om man inte behandlar dem med avancerad skrumplever och det har vi skrivit in i våra riktlinjer, säger han till nyhetsbyrån TT.

Relaterat material

Godkänt för ny kombination mot hepatit C

Två nya hepatit C-läkemedel får tummen upp

Fler preparat mot hepatit C subventioneras

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev