Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Feberdämpare kan minska effekten av barnvaccination

Publicerad: 16 oktober 2009, 09:18

Barn bör inte få paracetamol för att förebygga feber efter vaccination. Det skriver polska forskare i tidskriften Lancet.


Feber är ett av kroppens normala svar efter vaccination. Barn som får paracetamol, aktiv substans i bland annat Alvedon och Panodil, för att förebygga febern kan få sämre effekt av vaccinet. Det visar forskare vid University of Defence i Hradec Kralove i Tjeckien i två randomiserade studier.

I den första studien undersöktes polska barn som fick den första dosen inom barnvaccinationsprogrammet; mot pneumokocker, Haemophilus influenzae typ b, difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B, polio och rotavirus. I den andra studien undersöktes barnen när de fick den påföljande så kallade booster-dosen.

226 av barnen fick tre doser paracetamol i förebyggande syfte, var sjätte till åttonde timme dygnet efter vaccination. De jämfördes med 233 barn som inte fick paracetamol.

Forskarna fann att färre barn som fick paracetamol fick feber över 38 grader efter första vaccinationen, 42 procent jämfört med 66 procent i kontrollgruppen. Liknande resultat sågs efter boosterdosen.

Samtidigt var koncentrationen av antikroppar som ger skydd mot de aktuella sjukdomarna signifikant lägre hos barnen som fick febernedsättande läkemedel. Detta kan bero på att det tidiga immunsvaret vid vaccinationen dämpas, enligt forskarna.

De har också gått igenom tio studier som stöder hypotesen att paracetamol har störst påverkan på vaccinets effektivitet om läkemedlet ges tidigt. Att ge medicinen när barnet redan har fått feber bör inte ha samma påverkan.

I en kommentar i samma utgåva av Lancet skriver Robert T Chen, Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, USA, och hans kollegor att feberprofylax med paracetamol troligen har liten negativ effekt för varje enskilt barn. Däremot kan det påverka vaccinskyddet i befolkningen, anser de.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev