Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Felblandade värkdropp på Stockholms förlossningar

Publicerad: 22 september 2014, 08:21

En miss hos Apotek produkt och laboratorier; APL, har gjort att värkstimulerande dropp i halv styrka levererats till vården under flera månader.


I mitten av juli upptäckte Apotek produkt och laboratorier, APL, att den kod som används för att bereda det värkstimulerande och blödningshämmande droppet oxytocin var felupplagd i företagets system. Koden började gälla den sista mars vilket gör att APL under tre och en halv månads tid levererat dropp med halva den styrka som angetts på etiketten.

Peter Hedlund, kvalitetschef på APL, kan inte säga hur många infusioner det rör sig om eller till vilka förlossningsavdelningar som de har distribuerats. Men han bekräftar att det handlar om Stockholmsområdet.

I ett mejl till Dagens Medicin skriver Peter Hedlund:

”APL ser mycket allvarligt på den inträffade händelsen. APL arbetar systematiskt med korrigerande och förebyggande åtgärder för att säkerställa att en liknande händelse inte ska inträffa igen. I den aktuella händelsen finns enligt det medicinska utlåtandet inte någon kännedom eller rapportering om att händelsen lett till allvarliga konsekvenser för patienter.”

Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria då den hade kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev