Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Fem nya ämnen narkotikaklassas

Publicerad: 22 juli 2014, 14:30

Den 19 augusti blir fem nya ämnen klassade som narkotika i Sverige. Ämnena påminner bland annat om ecstasy och metamfetamin.


Det är ämnena 5-EAPB, 5-IT, metiopropamin, MT-45 och W-15, som regeringen nu beslutat att klassa som narkotika, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

5-EAPB har en struktur som är lik ecstasy, och metiopropamin liknar metamfetamin. MT-45 och W-15 hör båda till gruppen syntetiska opioider. 5-IT har tidigare klassats som hälsofarlig vara i Sverige, men i och med ett beslut i EU:s ministerråd ska ämnet från och med den 13 oktober kontrolleras som narkotika.

Inget av ämnena används i dag som läkemedel, de säljs framför allt via internet som droger. Efter att ämnena blivit klassade som narkotika kommer de att behandlas som övrig narkotika, det vill säga att det krävs tillstånd för ut- och införsel i landet, innehav, handel och tillverkning.

Eftersom beslagen av de preparaten ökat liksom antalet fall beskrivna av sjukvården, begärde Folkhälsomyndigheten tidigare i år att ämnena skulle klassificeras som narkotika.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev