Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Fetmamedel skyddar inte hjärtat

Publicerad: 2 April 2008, 14:49

Det nya läkemedlet mot fetma, Acomplia (rimonabant), skyddar inte mot utveckling av ateroskleros enligt en ny studie.


Inget av de läkemedel mot fetma som finns på marknaden har hittills visat sig kunna förhindra utveckling av hjärt-kärlsjukdom. Det gäller inte heller för det senaste tillskottet i läkemedelsgruppen, Acomplia (rimonabant), åtminstone att döma av studien Stradivarius som publiceras i dagens utgåva av den medicinska tidskriften Jama.

I studien ingick 839 amerikanska, europeiska och australiensiska patienter med bukfetma och metabolt syndrom. Patienterna fick rådgivning med inriktning på kostvanor, och randomiserades till behandling med Acomplia eller placebo i 18 månader. Alla deltagare genomgick ultraljudsundersökning av hjärtat före och efter studieperioden, då omfattningen av åderförkalkningen i kranskärlen mättes.

Behandlingen ledde inte till någon förändring av studiens primära effektvariabel, den så kallade relativa ateromvolymen, ett mått på de aterosklerotiska plackens storlek.

Enligt studieförfattarna är det dock inte uteslutet att Acomplia kan bidra till att förebygga hjärt-kärlsjukdom. För att utvärdera detta krävs dock andra mätmetoder och fler studier, som också är på väg.

JAMA 2008; 299: 1547-1560

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev