Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Fick besked om neddragningar via lokaltidningen

Publicerad: 13 februari 2008, 09:04

Planerna på att dra ner lönekostnaden för läkarna på kirurg­kliniken i Västervik med 1 miljon kronor kom som en överraskning. Klinikens fackliga ombud, Magnus Fröstorp, fick beskedet via en artikel i lokaltidningen.


Västerviks sjukhus vill minska lönekostnaderna för läkarna på kirurgkliniken med 1 miljon kronor under 2008. Enligt information på Landstinget i Kalmar läns hemsida ska detta göras bland annat genom att  arbeta med en strikt schemaläggning för läkarna .

Planerna har ännu inte diskuterats med de fackliga företrädarna på sjukhuset. Magnus Fröstorp, överläkare och skyddsombud vid kirurgkliniken, tycker att läkarnas scheman redan är pressade och ser inte hur en nerdragning av läkar­bemanningen skulle kunna kompenseras genom ändringar i schemaläggningen.

Dessutom har arbets­bördan redan tidigare ökat. Sedan 2004 ansvarar Västerviks sjukhus även för Oskarshamns jouruppdrag i akutkirurgi. Vid årsskiftet 2007/2008 avslutades också samarbetet med en privat kirurg i Vimmerby. Det innebär att kirurgerna i Västervik även måste ta hand om öppen­vårds­kirurgin i Vimmerby.

Mer arbete utan mer resurser

- Tidigare skötte Vimmerby­kirurgen all öppenvårdskirurgi och även endoskopi för den här delen av upptagningsområdet, något som avlastade oss mycket. Nu får vi i Västervik turas om att åka till Vimmerby och ha mottagning där, det är sex mil i varje riktning, säger Magnus Fröstorp.

- Vi har fått mer arbete, men inte mer resurser. Jag upp­lever att landstingsmajoriteten genomdriver ett sparförslag baserat på dåliga kunskaper om hur vår vardag ser ut.

Enligt sjukhuschef Bengt Wallin har sparbetinget hängt över kirurgkliniken sedan åren 2003 och 2004, då det gjordes stora nerdragningar inom Landstinget i Kalmar län. Han tycker att det är viktigt att besparingarna nu genomförs så att kliniken kan få arbetsro. En av de saker som diskuteras är att erbjuda en av kirurgerna garantipension och att den tjänsten inte återbesätts. Men enligt Bengt Wallin är inga beslut klubbade.

- Det spår vi har är att minska en del på läkartiden. Kliniken är välbemannad i dag även om bakjouren är en aning knapp. Vi för en diskussion med klinikchefen om detta, säger Bengt Wallin.

Varför förankrade ni inte planerna med fackliga ombud innan ni gick ut med ett pressmeddelande?

- Det var av speciella skäl som detta släpptes i tisdags. Ibland är det många parter inblandade och vi måste ju kunna föra diskussioner med en klinikchef utan att blanda in facket, säger Bengt Wallin.

Tror inte på lösningen

Magnus Fröstorp menar att det med en läkartjänst mindre blir för få personer som ska sköta bakjourslinjen. I praktiken kommer det att röra sig om 4,5 heltidstjänster.

- När man går mer jour genererar det mer ledighet, vilket i sin tur leder till mindre tid till den elektiva vården. Vi har tidigare haft bra tillgänglighet med ungefär två veckors väntetid till cancer­kirurgi efter färdig utredning. Den tiden kommer bli svår att hålla, säger Magnus Fröstorp.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev