torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Finerenon subventioneras för vissa njursjuka

Publicerad: 30 september 2022, 09:21

TLV, Tandvård- och läkemedelsförmånsverket, bedömer att kostnaden för Kerendia är rimlig för det aktuella användningsområdet.

Foto: Bayer

Det vätskedrivande läkemedlet Kerendia (finerenon) subventioneras för vuxna med senare stadier av kronisk njursjukdom kopplad till diabetes typ 2.

Ämnen i artikeln:

TLVHälsoekonomiNjurmedicinDiabetes typ 2BayerNew England Journal of MedicineEMAToppnyheterToppnyheter Diabetes

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det handlar om diabetespatienter med kronisk njursjukdom i stadium tre och fyra, och som även har förhöjda nivåer av proteinet albumin i urinen. Bland dessa personer finns en hög eller mycket hög risk att njurfunktionen försämras ytterligare. 

Finerenon är en så kallad mineralkortikoidreceptorantagonist. Tablettbehandlingen är milt vätskedrivande och tros även förhindra ärrbildning och inflammation i njurarna. 

Läs också: Färre kvinnor får diagnos på kronisk njursjukdom

Läkemedlet kan bli aktuellt som tillägg när patienterna inte får tillräckligt bra effekt av nuvarande standardbehandling i form av raas-blockad och SGLT2-hämmare. TLV, Tandvård- och läkemedelsförmånsverket, bedömer att kostnaden för Kerendia är rimlig för det aktuella användningsområdet.

Kerendia blev godkänt i Europa tidigare i år, vilket baserades på resultat som Dagens Medicin tidigare rapporterat om. Några vanliga biverkningar med behandlingen är höga kaliumnivåer i blodet samt lågt blodtryck och låga natriumnivåer i blodet. 

Bakom finerenon står läkemedelsföretaget Bayer som har lämnat in en ansökan till EMA om utvidgat marknadsgodkännande för finerenon till att även omfatta tidigare stadier av kronisk njursjukdom i samband med diabetes typ 2. Ansökan baseras på resultat från en randomiserad fas 3-studie som Dagens Medicin tidigare skrivit om

Läkemedelsföretaget har även en pågående fas 3-studie där finerenon utvärderas för att behandla hjärtsvikt med bevarad ejektionsfraktion, pumpförmåga.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev