Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Finsk robot i hemmet ropar vid pillerdags

Publicerad: 24 April 2015, 06:16

Sex års utveckling och 100 miljoner kronor ligger bakom den läkemedelsserverande maskin som 30 vårdtagare i Norrbottens län nu ska få testa.


I princip ska den göra samma jobb som välkända Dosett, fast med rejäla teknikmuskler.

Autodos, från finska Evondos, kostar 1 500 kronor i månaden att hyrköpa, men tillverkaren utlovar i gengäld att följsamheten förbättras rejält samtidigt som mängder av hembesök kan sparas in i den kommunala omsorgen. Norrbottens kommunförbund tänker låta utvalda kommuner testa lösningen, med 30 försöksanvändare i sex månader.

Tillverkaren kallar Autodos för en tjänst, men de flesta kommer nog främst att tänka på den talande maskin som tjänsten kretsar kring. En timme innan det är dags för patienten att ta sin medicin börjar knappen på maskinens mage att varsla med grönt ljus.

När det är dags att ta dosen säger den till med sin inbyggda högtalarröst. Med ett tryck på knappen matas det ut en liten plastpåse, märkt med tidpunkten, patientens namn och vad tabletterna heter. Om man slarvar med att hämta sin dos höjer maskinen rösten och börjar väsnas tills man hörsammar den. Den kommunicerar via mobilnätet, så det kan gå ett larm hos kommunen efter en viss tid.

Påsarna med patientens piller kommer på rulle, beredda på apotek. Där märks varje påse på rullen med streckkod och med sina uppgifter i klartext. Maskinen kan laddas med cirka en månads förbrukning av läkemedel men om patientnamnet är fel säger den ifrån. Allt som allt innebär det att förmedlingen av förskrivna läkemedelsdoser automatiseras ända fram till patientens hand, framhåller företaget.

Investeringarna i Evondos uppges uppgå till 10,7 miljoner euro, 100 miljoner kronor vid dagens växelkurs. Hittills har den ställts in i uppåt 200 finska hem och cirka 50 norska.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev