Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Fler hundar får lugnande inför nyår

Publicerad: 30 december 2015, 10:41

Foto: Thinkstock

För att undvika att hundar drabbas av panik när nyårsraketerna börjar smälla beger sig många hundägare till apoteket.


Enligt statistik från E-hälsomyndigheten säljs fler förpackningar med receptbelagda lugnande läkemedel för djur i december månad varje år, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.

Bodil Nolén, veterinär i Västerås, framhåller att läkemedel bör vara en sista åtgärd.

– Går det att lösa genom att undvika situationen så är det naturligtvis det bästa, i och med att det här är medel som är potenta och som man inte vill använda om man kan undvika det. Djuren måste också vara undersökta så att man vet att deras kroppar tolererar medlen, säger hon till radion.

Zeljka Wallander är apotekschef för Apotek Hjärtat i Vallentuna som har ett utökar sortiment av djurläkemedel. Hon har märkt av en ökad efterfrågan på just lugnande läkemedel för hundar inför nyår.

– Vi har på inrådan av en veterinär vi samarbetar med tagit in ett receptbelagt läkemedel i lager som kan förskrivas till hundar som blir oroliga, säger hon till Dagens Apotek.

Hon berättar att det på den receptfria sidan också är en större efterfrågan på kosttillskottet Zylkene som uppges minska stress och oro hos katter och hundar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev