Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Fler kan få nässprej mot överdos

Publicerad: 16 september 2022, 06:28

Receptfrihet var inte ett alternativ för nässprejen som kan häva överdoser.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nässprejen naloxon kan inte göras receptfri som lagen ser ut nu, men den kan göras tillgänglig för fler. Det är slutsatserna i Läkemedelsverkets delrapport till Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedelSocialstyrelsenBeroendeToppnyheter

”Naloxon räddar liv vid överdoser samtidigt som det har väldigt få och milda biverkningar, men naloxon behöver bli mer tillgängligt för såväl anhöriga som socialtjänst och andra yrkesgrupper. Om detta råder inget tvivel. Därför ska vi göra allt som är möjligt för att läkemedlet blir mer tillgängligt i samhället och når fler mottagargrupper”, säger Maria Furberg, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs också: Här får patienterna hjälp att trappa ner antidepressiva

Även om receptfrihet inte är möjligt ser Läkemedelsverket andra, snabbare vägar för att öka tillgängligheten. En lösning kan vara att starta distributionscentrum där socialtjänst och anhöriga till missbrukare kan få nässprej och samtidigt utbildas.

”En sådan lösning behöver utredas vidare avseende exempelvis kostnadsaspekter. Här kan det finnas lärdomar från liknande projekt i Norge”, säger Furberg.

2021 gav Socialstyrelsen Läkemedelsverket i uppdrag att undersöka om det går att omklassificera naloxon till att bli receptfritt för att fler skulle få tillgång till den. Uppdraget handlar om att på olika sätt öka tillgängligheten av naloxon. Myndigheten kommer nu att ”fortsatt skyndsamt utreda alternativa möjligheter”.

Läs också: ”Vi behöver underlätta en sammanhållen vård och omsorg” 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev