Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Fler regioner vill ge Astra Zenecas vaccin till yngre

Publicerad: 7 maj 2021, 12:51

Ytterligare fyra regioner vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till frivilliga personer under 65.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ytterligare fyra regioner vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till frivilliga personer under 65, rapporterar TV4 Nyheterna som gjort en rundringning till landets regioner.


Ämnen i artikeln:

I korthetCovidvaccinCovid-19Astra ZenecaRegion GotlandRegion GävleborgRegion VästmanlandRegion Jämtland HärjedalenFolkhälsomyndigheten

Region Gotland, Gävleborg, Västmanland och Jämtland Härjedalen för nu samtal med Folkhälsomyndigheten.

– Vi är öppna för att kunna erbjuda personer under 65 år Astras vaccin, om de själva är intresserade av det. Vi är oroade över den höga smittspridningen och vill kunna använda så mycket vaccin som möjligt, säger Urban Tirén, biträdande vaccinsamordnare i Jämtland Härjedalen, till tv-kanalen.

Även Region Skåne har tidigare sagt att man vill erbjuda Astra Zenecas vaccin till yngre. Folkhälsomyndigheten står dock än så länge fast vid rekommendationen att vaccinet enbart ska ges till personer som är 65 år och äldre.

– Vi tycker inte att det systematiskt ska erbjudas i regionerna utifrån det kunskapsläge vi befinner oss i i dag, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TV4.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev