Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Flest narkolepsifall i Sverige

Publicerad: 28 november 2012, 12:45

Sverige står för hälften av de europeiska fallen av narkolepsi kopplade till Pandemrix. ”En medicinsk tragedi”, säger Göran Stiernstedt, som stödde massvaccineringen 2009.


Av 768 fall som har rapporterats till den europeiska  biverkningsdatabasen Eudravigilance är 374 svenska, enligt SVT som har  fått siffror genom Läkemedelsverket. Efter Sverige kommer Finland, Norge  och Tyskland.

Ett skäl till att Sverige ligger i topp är att många fick vaccin,  enligt neurologen Lena Leissner, ordförande i Svensk Förening för  sömnforskning och sömnmedicin.

– Sen så har det väl också att göra med hur van man är att hantera  sådana här problem och hur van man är att rapportera in biverkningar.  Jag gissar att det skiljer sig ganska mycket mellan olika länder, säger  hon till SVT.

Det kan också finnas genetiska förklaringar, enligt Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska institutet i Solna.

– De här generna som ökar risken för att få den här komplikationen är  lite vanligare här uppe i norr, än i söder, säger han till SVT.

Sverige och Finland var först med att uppmärksamma ökningen av  narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensan, eller A(H1N1), hösten 2009.  Hittills har 143 svenska barn och ungdomar fått narkolepsin klassad som  läkemedelsskada efter Pandemrix.

Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och  landsting, säger nu att han själv var tveksam till massvaccinering  samtidigt som han följde den officiella linjen 2009. Som expert uttalade  han sig i tv om att svenskarna borde vaccinera sig och sina barn. Nu  tänker han på de barn och unga som drabbats av narkolepsi.

– Jag tycker det är en stor medicinsk tragedi och jag är säker på att  den i framtiden kommer att stå i historieböckerna vid sidan om  neurosedynkatastrofen, säger han till SVT.

Han anser att Sverige borde ha insett att massvaccinering inte var  nödvändig, med tanke på att influensan haft ett relativt milt förlopp på  södra halvklotet innan den nådde Europa. Men det fanns en rädsla för  att inte ta tillräckligt allvarligt på influensalarmet.

– Det är ju rätt intressant det här, du kommer nästan alltid undan  med att ha gjort för mycket, men du kommer inte undan om du gör för  lite, säger han.

Göran Stiernstedt vill se en oberoende övergripande utvärdering av massvaccinationen.

Relaterat material

Myndigheter oense om influensavaccin

Narkolepsidrabbade får ersättning i förskott

All narkolepsi från vissa leveranser

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev