Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Folkhälsomyndigheten: Råd om Astra Zenecas vaccin kvarstår

Publicerad: 20 april 2021, 12:16

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Rekommendationen om att personer som är yngre än 65 år inte bör vaccineras med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria kvarstår tills vidare, meddelar Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Astra ZenecaFolkhälsomyndighetenI korthetPfizerEMALäkemedelsverket

Yngre personer som redan fått en dos av vaccinet bör i stället erbjudas en andra dos av Pfizer eller Moderna, enligt myndigheten.

Den nya bedömningen grundar sig på underlag från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) och efter samråd med Läkemedelsverket.

”Mot bakgrund av den mycket sällsynta, men allvarliga biverkan som finns rapporterad efter vaccination med Vaxzevria, bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccinet tills vidare inte kan rekommenderas generellt för personer som är yngre än 65 år”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Effektivt vaccin

För dem över 65 ska det dock fortsätta ges, enligt Folkhälsomyndigheten, som understryker att vaccinet är mycket effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall.

Allt ”ståhej” kan härledas till en mycket sällsynt biverkning: en så kallad koagulationsrubbning (blodproppar i kombination med brist på blodplättar). Biverkningen är så pass ovanlig att EMA ändå tycker att vaccinet kan användas – nyttan överväger risken.

”De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i pressmeddelandet.

180 00 berörs

I Sverige har nära 180 000 personer yngre än 65 fått en första dos av Astras vaccin, där merparten är hälso- och sjukvårdspersonal. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de nu i stället får en andra dos av något av de så kallade mRNA-vaccinen, Moderna eller Pfizer, omkring 12–15 veckor efter Astradosen. Någon ytterligare påfyllnadsdos av mRNA-vaccin behövs inte, enligt Folkhälsomyndigheten.

Effekten av att blanda vaccin kommer att följas upp.

– Man kommer att följa upp det här med studier. Vi får se om vi gör det i Sverige, men det kommer att göras i många andra länder, säger Anders Tegnell på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Rekommendation gäller tills vidare och kan kan komma att ändras när mer data tillkommer. Pågående studier, samt utvecklingen av pandemin, kommer att bli vägledande för om rekommendationen ska ändras, uppger myndigheten.

Länder har agerat olika efter biverkningslarmen om Astra Zeneca. I Danmark har vaccinet helt övergetts medan andra, som Sverige, valt att införa en åldersgräns.

 

Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett ”schimpansvaccin”.

Två vaccindoser behövs.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev