Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

För starka fentanylplåster återkallas

Publicerad: 30 juni 2016, 06:23

Läkemedelsverket varnar för att ett fentanylplåster med dubbelt så kraftig styrka som det står på förpackningen kan ha levererats till landets apotek. Feldoseringen kan innebära livsfara.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Tillverkaren återkallar en sats av plåstret Fentanyl Orion, som skrivs ut på recept till personer som lider av svår och kronisk smärta, till exempel cancerpatienter. Det sker sedan ett plåster med för hög styrka hittats i en förpackning.

Patienter som använder plåstren vänjs in successivt, och en kraftig höjd dos kan innebära livsfara, skriver Läkemedelsverket på sin sajt.

– Sker det en sådan här förväxling där dubbla styrkan ligger i förpackningen så kan det ju ge allvarliga tillbud, säger Katarina Andersson, gruppchef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket.

– Jag vet att det har distribuerats drygt 1 000 förpackningar till apoteken, men hur många som har nått ut till kund kan vi i dagsläget inte säga, fortsätter hon.

I varningen till allmänheten uppmanas de som har förpackningar från den aktuella satsen att lämna in dem på närmaste apotek för utbyte. Apoteken har fått order att plocka bort dem från hyllorna.

Återkallandet rör tillverkningssatser av Fentanyl Orion och dosen 12 mikrogram/timme med batchnummer P0059AB0AA.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev