Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Föräldrar utnyttjar barnen för gratis hudkräm

Publicerad: 19 april 2022, 08:18

Föräldrar utnyttjar barnens recept för att få gratis hudkräm.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Läkemedel på recept blev kostnadsfria för barn 2016. Läkare vittnar om att föräldrar utnyttjar systemet och använder hudkrämer som skrivits ut till deras barn. Nu skärps reglerna för förskrivning.


Ämnen i artikeln:

FörskrivningApoteksmarknadenHudI korthetToppnyheterToppnyheter Hud

Förskrivning av mjukgörande krämer har mer än fördubblats i åldersgruppen 0–17 år sedan reformen genomfördes, visar Region Stockholms siffror. Men antalet barn med hudproblem är konstant.

Antalet diagnoser eksem, psoriasis eller iktyos har inte ökat under samma tidsperiod. Det indikerar att det finns en stor överförskrivning av mjukgörande krämer, säger Lena Hagströmer, hudläkare och ordförande för Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar, till Dagens Nyheter. 

I sitt arbete träffar Lena Hagströmer patienter som säger att de har barn med eksem och ber att få hudkräm på recept till barnen.

– Jag tror att det kan vara svårt som läkare att säga nej. Jag får också höra från en del patienter att apotekspersonal har sagt att ”det här kan du få på recept i stället så blir det billigare”, säger hon till DN.

Nu skärper läkemedelskommittén sina rekommendationer till hälso- och sjukvården om hur de mjukgörande krämerna ska användas. De ska bara skrivas ut med subvention till patienter med eksem, psoriasis eller iktyos.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev