måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Förbud mot antroposofiska preparat inte uteslutet

Publicerad: 17 februari 2015, 12:35

Foto: Thinkstock

91 remissinstanser ska nu hjälpa regeringen att ta ställning till preparatens framtid.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

JK


Dagens Apotek har tidigare rapporterat om att EU ställt Sverige inför  något av ett ultimatum vad det gäller antroposofiska preparat, se  artiklar nedan. Reglera dem i lag eller förbjud dem, sluta med  specialtillstånden, lyder uppmaningen.

Efter att först ha haft  svårigheter att uttala sig om ett förbud ens var möjligt, skrev  sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) på Expressens debattsida sedan  att:

”Läkemedel ska prövas i en enskild process för varje enskilt  preparat. Dessa processer ska vara av samma art för så kallade  antroposofiska läkemedel som för andra jämförbara preparat.”

I  debattartikeln framgick att den utredning som Läkemedelsverket gjort  kring hur preparaten skulle kunna införlivas i svensk lag skulle skickas  ut på remiss. Nu har remissen gått i väg, men instruktionen till de  totalt 91 remissinstanserna är något ovanlig då det står att de ska  lämna synpunkter på ”… Läkemedelsverkets rapport i sin helhet samt de  regulatoriska alternativ som myndigheten föreslår …”.

Johan  Lindberg, ansvarig tjänsteman på socialdepartementet, intygar att det  inte är någon standardskrivning utan en uppmaning så att  remissinstanserna ska förstå att de ska titta på frågan brett. Och då  även om man överhuvudtaget ska föra in prepraten i svensk lagstiftning.

Så inget alternativ är egentligen uteslutet?

–  Nej, precis. Det är en helt öppen remiss för att lyssna av om  remissinstanserna tycker att det här är en lämplig väg att gå helt  enkelt, säger Johan Lindberg till Dagens Apotek.

När Dagens Apotek ringer upp Helena Paues, pressekreterare hos Gabriel Wikström,  och frågar om ett förbud är uteslutet eller inte svarar hon:

– Hur vi kommer att gå vidare med frågan om antroposofiska preparat får vi återkomma till. Just nu är rapporten ute på remiss.

Relaterat material

Oklar framtid för antroposofiska läkemedel

Mistelpreparat blev godkända

Antroposofiska medel förskrivs utan dispens från regeringen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev