torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Förebyggande behandling gav färre smittade

Publicerad: 10 september 2015, 06:59

Foto: Cynthia Goldsmith, Centers for Disease Control and Prevention

Förebyggande behandling för homosexuella män med hög risk för hiv kan minska risken för infektion, enligt en studie publicerad i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tidigare placebokontrollerade studier har visat att förebyggande behandling är effektivt i att minska risken för hiv-infektion hos personer med hög risk. Men det har ifrågasatts om metoden är lika effektiv då personerna vet att de får den aktiva substansen.

I Proud-studien lottade brittiska forskare homosexuella män, som bedömdes ha en ökad risk för hiv, att antingen få förebyggande behandling med det godkända läkemedlet Truvada eller erbjudas behandling senare. Efter ett år hade tre av männen i Truvada-gruppen fått en hiv-infektion jämfört med 20 stycken i gruppen som inte fått behandling. Då rekommenderades att alla män i studien skulle erbjudas behandlingen.

I studien sågs ingen ökad förekomst av könssjukdomar hos männen som fick den profylaktiska behandlingen jämfört med den andra gruppen.

Förekomsten av hiv-infektion var mycket högre i studien än vad som beräknats i landet, och forskarna tror att studien lockat de män i högst behov av behandlingen. De menar att studien starkt stödjer förebyggande behandling hos homosexuella män som har oskyddat sex för att minska risken för hiv-infektion.

En hälsoekonomisk analys har tidigare visat att förebyggande behandling med Truvada är kostnadseffektivt till nuvarande pris i Storbritannien för homosexuella män med hög risk. Om behandlingen skulle erbjudas alla, oavsett risktagande, skulle priset behöva halveras för att vara kostnadseffektiv, skriver forskarna i studiens slutsatser.

Läs mer i abstract:

Sheena McCormack med flera. Pre-exposure prophylaxis to prevent the acquisition of HIV-1 infection (PROUD): effectiveness results from the pilot phase of pragmatic open-label randomised trial. Lancet, publicerad online 10 september 2015. Dpo: 10.1016/S0140-6736(15)00153-1

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev