Läkemedel
Företag fick kritik för att ta ut läkemedel ur förmånen
Publicerad: 3 april 2014, 09:26
Paneldikussion under Läkemedelsdagen som hölls på Nalen i Stockholm. Fr vä: Pehr Lind, Ellen Vinge, Jan Andersson, Barbro Westerholm, Robert Ström, Sofia Wallström och Calle Waller.
Läkemedel som tas ut ur förmånen och oro för försäkringslösningar för läkemedel var två heta ämnen under en paneldiskussion under Läkemedelsdagen.
Ämnen i artikeln:
Läkemedel– Det finns så mycket pengar som används fel i hälso- och sjukvården i dag. Om vi gör rätt kan vi klara väldigt mycket mer i budgeten, sade Barbro Westerholm (FP) under en paneldiskussion vid Läkemedelsdagen på Nalen i Stockholm i går.
Hon redogjorde för hur ett äldreboende i Mora sparat in förhållandevis stora belopp genom att se över de äldres läkemedelsbehandling.
Ett fenomen som blivit omdiskuterat är att läkemedelsföretag väljer att ta ut preparat från läkemedelsförmånen så att de inte ingår i högkostnadsskyddet.
Enligt Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, är det inget nytt fenomen, men hon menar att det är skett ett trendbrott.
Ellen Vinge, ordförande i läkemedelskommittén i Kalmar, tog kraftigt avstånd från den nya trenden.
– Det som verkligen accelererat är att läkemedel som har varit i förmånen dras ut ur förmånen av läkemedelsföretagen och patienten måste betala. Det tycker jag väldigt illa om, sade hon.
Men enligt Robert Ström, ordförande för Lif, handlar det inte om något fixande och trixande från företagens sida.
– Vi tycker att det bästa är om läkemedel är med i förmånen, hävdade han.
Han passade också på att framhålla att priserna på läkemedel i Sverige ligger på en nivå som är ungefär genomsnittlig i Europa.
– Jag tycker att en genomsnittlig prisnivå är rätt nivå för Sverige. Det är viktigt att hela tiden sansa sig i diskussionen om kostnaden för läkemedel, sade han.
Men Calle Waller, vice ordförande i Prostatacancerförbundet, påtalade hur läkemedel utanför förmånen blir dyra för patienter och att försäkringslösningar kan bli det enda alternativet. En utveckling som han hoppas att vi undviker.
– Det här är ett jätteproblem. Vi måste lösa det nu inte om fem år, sade han.
Läkemedelsdagens anordnades av Dagens Medicin, Läkemedelsverket och Läkemedelsindustriföreningen, Lif.
SAMUEL LAGERCRANTZ