Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Företag visste om att det fanns problem med Liothyronin

Publicerad: 9 februari 2017, 07:30

Foto: Marianne Grönberg Lindblom

Nu kommer nya uppgifter kring den uppmärksammade indragningen av läkemedlet Liothyronin. Flera patienter hade rapporterat effektproblem före indragningen, men trots det gick ingen information ut till övriga användare.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Flera tillverkningssatser, ”batcher”, av sköldkörtelhormonläkemedlet Lio­thyronin drogs in från marknaden i början av december sedan tester visat på en kvalitetsbrist i en av batcherna – tabletternas upplösningshastighet avvek med tiden något från den nedre tillåtna gränsen.

Medier har tidigare rapporterat om att kritik riktats mot att varken patienter eller sjukvården fick någon information om indragningen och att flera användare rapporterat effektproblem sedan indragningen blev känd.
Nu kan Dagens Medicin berätta att det inte var någon rutinkontroll som ledde till att bristen upptäcktes. Kontrollen gjordes sedan före­taget fått in fem reklamationer från svenska användare som uppgett att de förlorat effekten av läke­medlet.

Uppgiften som kommer från patient­organisationen Sköldkörtelföreningen bekräftas av läke­medels­före­taget Takeda. Från Sköld­körtel­föreningens sida tycker man detta gör det ännu mer förvånande att någon information aldrig gick ut till patienter.

– Om man redan fått in fallrapporter så borde man förstått att flera kommer att reagera negativt. Det är fruktansvärt att lämna både läkare och patienter ovetande, säger ordföranden Nadja Öström.

Dagens Medicin frågar Läkemedelsverket (och företaget) om varför man inte informerade bredare mot bakgrund av de tidigare reklamationerna.

– Man skulle kunna tycka att vi borde gjort det, men den aktuella avvikelsen bedömdes inte ha betydelse för effekt och säkerhet av läke­medlet, säger Bengt Berglund, gruppchef på Läkemedelsverket.

– Det bedömdes inte finnas någon medicinsk risk för patienterna. Men med den erfarenhet vi nu har av oro och problem i samband med denna indragning, så hade det varit klokt att ändå ha informerat på ett annat sätt.

Därför för vi nu en dialog med patientföreträdare om hur man bäst arbetar med detta i framtiden, säger Linn Mandahl-Skepp, vd på Takeda i Sverige.
Av tidigare medierapportering har framgått att det var det aktuella felet på tabletterna som orsakat problemen för patienterna – men denna förklaring verkar dock långt ifrån säker.

På Sköldkörtelföreningen, som tagit del av över 300 fallrapporter från patienter, säger man att många verkar ha kvar problemen med ute­bliven effekt, trots att de börjat medicinera med tabletter som ska vara felfria.

– Vi börjar undra om det inte handlar om andra kvalitetsbrister på tabletterna, säger ordföranden Nadja Öström.

Den möjliga förklaringen tillbakavisas av Linn Mandahl-Skepp, vd på Takeda.

– Vi har inte hittat några som helst andra avvikelser och har heller inte ändrat formuleringen av tabletten, säger hon.

Kan det handla om naturliga svängningar i patientens symtom? Dagens Medicin ställde frågan till endokrinologen Stefan Sjöberg, som är en av Sveriges främsta experter på sköldkörtelsjukdom. Han uttalar sig försiktigt.

– Den positiva effekten av Liothyronin som ibland inträffar kan efter en tid gå över, ibland tar det tid innan någon eventuell effekt upp­kommer. Det är många faktorer som kan påverka en persons mående. Men vad som är orsak och verkan i de här rapporterade fallen av ute­bliven effekt är svårt för mig att uttala mig om, säger Stefan Sjöberg.

Påverkar ämnes­omsättning

Underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos, är en folksjukdom som främst drabbar kvinnor. Bristen på sköldkörtelhormon påverkar ämnesomsättningen.
De allra flesta klarar sig bra på läkemedlet Levaxin. Detta innehåller prohormon tyroxin som omvandlas till det biologiskt aktiva trijodtyronin. Liothyronin har enbart trijodtyronin som aktiv ingrediens.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev