söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Förkylningsmediciner utreds

Publicerad: 31 mars 2008, 14:56

Förkylningsmediciner utreds

Efter rapporter om att småbarn fått allvarliga biverkningar av receptfria förkylningsmediciner har utredningar om preparaten inletts både i USA och inom EU.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I USA har enstaka dödsfall, liksom enstaka fall med kramper, rapporterats och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s  rekommendation är nu att barn under 2 års ålder inte bör använda receptfria förkylningsmediciner.

Det handlar bland annat om avsvällande näsdroppar och hostmediciner.

Också i några EU-länder har allvarliga biverkningar av receptfria läkemedel mot förkylning rapporterats, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten har biverkningarna sannolikt orsakats av läkemedel som inte får säljas receptfritt i Sverige – de är antingen receptbelagda eller inte godkända för behandling av förkylning och hosta.

Läkemedelsverket har hittills bara fått en rapport om allvarliga biverkningar av förkylningsmediciner hos barn under 2 år. Det var ett fall 1988, som rörde nedsatt andning vid behandling med näsdroppar innehållande oximetazolin. Sambandet mellan läkemedelsbehandlingen och reaktionen var dock oklar, skriver myndigheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev