fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Försäljningen av paracetamol begränsas på apotek

Publicerad: 26 oktober 2016, 07:06

Max ett paket paracetamol till apotekskunder under 18 år från den 1 november. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Den som är under 18 år ska bara få köpa ett paket värktabletter med paracetamol från den 1 november, detta för att förhindra självskadebeteende.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ApoteksföreningLäkemedel

Sedan november förra året får paracetamol i tablettform bara säljas på apotek efter att antalet förgiftningar i självskadesyfte bland ungdomar ökat.

Apoteksbranschen har kommit överens om att inte sälja mer än ett paket värktabletter till personer under 18 år samt att vuxna kunder som vill ha flera förpackningar ska få rådgivning om läkemedlet, skriver Sveriges apoteksförening i ett pressmeddelande.

– På apotek finns utbildad personal som kan ge råd och agera vid misstanke om felaktig läkemedelsanvändning även kring det receptfria sortimentet. Eftersom alla kunder inte söker rådgivning själva har apoteksbranschen även kommit överens om att i ökad grad säkerställa korrekt användning av paracetamol till vuxna, säger vd Johan Wallér i pressmeddelandet.

Överenskommelsen gäller, i likhet med Läkemedelsverkets beslut om försäljning av paracetamol, endast paracetamol i tablettform.

Paracetamol är den aktiva substansen i bland annat Alvedon och Panodil.

Relaterat material

Ipren puttar ned Alvedon

Gabriel Wikström duckar om paracetamol

Säljstopp i matbutik gav inte färre förgiftade

TT/DAGENS APOTEK

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev