Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Försiktigt stöd för förslaget om en läkemedelskommitté

Publicerad: 30 juni 2009, 11:24

ALMEDALEN: Skrota landstingens läkemedelskommittéer och bilda en enda nationell kommitté. Det förslaget lanserar nu Socialstyrelsen i Almedalen.


–  Sverige är inte ett större land än att vi borde klara oss med en enda läkemedelskommitté. Det skulle bland annat underlätta tydligheten i prioriteringsarbetet, genom att det ger en öppen prioriteringslista, sade Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, under ett seminarium på måndagskvällen.

Bakgrunden är den kända: Introduktion och användande av läkemedel ser olika ut i landet, vilket enligt Socialstyrelsen riskerar att leda till en ojämlik sjukvård. Detta manifesteras med jämna mellanrum när enskilda kliniker begränsar användandet av läkemedel som används i grannlandstinget.

Inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är man väl medveten om att för stora regionala skillnader inom läkemedelsområdet kommer att få staten att agera. Dagens Medicins pappersupplaga rapporterade i nr 23/09 att Henrik Hammar (m), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, anser att landstingen tillsammans bör ta fram en gemensam lista för slutenvårdsläkemedel.

Han upprepade detta under seminariet och var försiktigt positiv till Lars-Erik Holms förslag om en enda läkemedelskommitté för hela landet. Dock med ett viktigt förbehåll:

–  Det kan vara ok om det kommer från oss i landstingen. Sjukvården är en kunskapsstyrd verksamhet och kunskapen finns i sjukvården, inte på statliga myndigheter, sa Henrik Hammar.

Han betonade att det är ett generellt problem när staten lägger sig i sjukvården. Inte oväntat hade Lars-Erik Holm en annan uppfattning.

–  Jag menar inte att staten ska ta över besluten och kontrollen. Men vi bör tillsammans med professionen ta fram riktlinjer som vi sedan ska se till att landstingen följer. Och då skulle det vara en fördel med en enda läkemedelskommitté, sade Lars-Erik Holm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev