Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare fick råttor att sluta med sprit

Publicerad: 27 juli 2012, 08:37

Råttor som fick en ny läkemedelssubstans tappade intresset för alkohol. Nu ska OSU6162 testas på människor. Svenska forskare hoppas få fram ett läkemedel mot alkoholberoende.


Studien bygger på vad man vet om hjärnans belöningssystem. Signalsubstansen dopamin frisätts och ger en känsla av välmående när vi äter god mat, har sex, motionerar – eller dricker alkohol. För en del blir drickandet en jakt på dopaminet, där det krävs allt mer alkohol för att nå effekt.

Forskare vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet vill normalisera de störda nivåerna av dopamin som finns vid alkoholberoende.

– Ämnet OSU6162 har den unika egenskapen att det stabiliserar dopaminhalten i hjärnan genom att höja de låga och sänka de höga halterna, vilket gör substansen synnerligen attraktiv för behandling av alkoholberoende, säger Pia Steensland, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Substansen har testats på råttor, vars belöningssystem fungerar ungefär som människans. Försöksdjuren fick fri tillgång till vatten och alkohol. En del föredrog vatten, andra blev storkonsumenter av alkohol. Därefter fick allihop OSU6162. Då började även de alkoholiserade råttorna att hålla sig till vatten.

Under hösten ska Karolinska institutet rekrytera försökspersoner för att undersöka om ämnet fungerar även på människor. I Göteborg pågår sedan tidigare kliniska studier av ämnet, bland annat när det gäller hjärntrötthet efter stroke.

Se abstract: http://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223%2812%2900552-5/abstract

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev