Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare hade dolda kopplingar till vaccinföretag

Publicerad: 20 april 2021, 08:13

Forskare i Norge som nyligen larmade om biverkningar från Astra Zenecas covidvaccin hade ekonomiska kopplingar till företagets konkurrenter. Akivbild föreställande använda ampuller med covidvaccin från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.

Foto: Johan Nilsson/TT

Forskare i Norge som nyligen larmade om biverkningar från Astra Zenecas covidvaccin hade ekonomiska kopplingar till företagets konkurrenter.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Astra ZenecaPfizerBayerNew England Journal of Medicine

Det avslöjar de norska tidningarna Klassekampen och VG.

När forskarna nyligen beskrev sina fynd i tidskriften New England Journal of Medicine angav de att de inte hade sådana kopplingar. Men i själva verket hade flera av författarna tagit emot ekonomiska ersättningar från andra företag som de inte redogjort för. Det gällde bland annat från företag som Pfizer och Bayer, vilka utvecklar coronavacciner.

Efter att saken fått stor uppmärksamhet har författarna nu uppdaterat informationen om så kallade conflicts of interests i anslutning till artikeln i New England Journal of Medicine.

Forskarna uppger att de ursprungligen inte ansåg att kopplingarna var relevanta i sammanhanget, något de nu inser är fel. Forskargruppens ledare Pål André Holme skriver till VG:

”Vi förstår att det kan uppfattas som olyckligt för vår opartiskhet att vi inte lämnat information om betalning från alla vaccinrelaterade läkemedelsföretag i samband med artikeln.”

I ett uttalande i Verdens Gang uppger Pfizers norska dotterbolag att samarbetet med Pål Andre Holme har gällt området blodsjukdomar – inte vacciner. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev