Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare har kartlagt kroppens proteiner

Publicerad: 6 november 2014, 07:10

En ny atlas över hela kroppens proteiner presenteras i dag, torsdag, av svenska forskare.


I elva år har forskare i Sverige, Sydkorea, Indien och Kina arbetat  med att kartlägga proteiner i kroppens alla vävnader. I dag presenteras  atlasen som enligt Dagens Nyheter är det största och dyraste svenska  forskningsprojektet någonsin.

– Vi har lagt ned ungefär 1 000 manår på det här, för att skapa en  första karta för var alla människans proteiner finns i kroppen, säger  Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid Kungliga tekniska högskolan  KTH i Stockholm, till tidningen.

Resultaten från kartläggningen har redan gjorts tillgängliga som en  öppen databas och forskarna uppger att det publiceras ungefär två  vetenskapliga artiklar om dagen som bygger på atlasen. Det kan till  exempel vara läkemedelsföretag som använder den som underlag i sina  studier.

Ett av fynden i kartläggningen är att testiklarna gör mer unika  proteiner än någon annan vänvadstyp i kroppen, skriver New Scientist.  Många av de här proteinerna är inblandade i den celldelning som ger  upphov till spermier, enligt Mathias Uhlén.

– Vad som händer i testiklarna är unikt då spermier måste överleva  med halva kromosomantalet och utanför kroppen, säger han till New  Scientist.

Andra liknande kartlaggningprojekt av det mänskliga proteomet pågår  nu på andra håll i världen. Preliminära resultat från två sådana projekt  publicerades i maj i Nature. Projekten skiljer sig  åt, bland annat i att det svenskledda använt sig av  antikroppar för att kartlägga proteiner i olika vävnader medan de andra använt sig av masspektroskopi.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev