Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare i Luleå vill att anabola steroider ska prövas som läkemedel

Publicerad: 6 februari 2015, 11:36

Äldre personer borde kunna få hjälp att förbättra sitt allmänna hälsotillstånd genom att medicineras med små doser anabola steroider. Det menar två forskare i Luleå som vill få preparaten läkemedelsprövade.


Anders Eriksson, forskare vid Luleå tekniska universitet, har länge studerat anabola steroiders påverkan på musklerna. Som tidigare landslagman i styrkelyftning har han gått från ett fokus på dopning inom idrott, till att mer intressera sig för hur preparaten skulle kunna påverka människor utanför idrottens värld.

– Jag och många med mig har börjat ställa frågan: Varför kan vi inte prova att använda detta medicinskt, till exempel till äldre män? Naturligtvis inte i sådana mängder som de som dopar sig, säger han.

Ökad känsla av pigghet, ökad könsdrift, minskning av fett och ökad muskelmassa är några av effekterna han nämner. Och en positiv förlängning av detta skulle kunna vara att det stora antalet fallolyckor skulle minska.

Tillsammans med forskarkollegan Yelverton Tegner slår han nu ett slag för anabola steroiders framtid som läkemedel. Och han är medveten om att det är kontroversiellt, eftersom preparaten i dag är förbjudna.

– Så fort man pratar om det här så tänker alla människor dopning, det här är dopning, och får en massa negativa känslor. Men det här skulle ju vara något annat, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev