Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare: Nya studier kan inte ändra på D-vitamins bristande effekt

Publicerad: 27 januari 2014, 14:29

Att ta extra D-vitamin ger en som mest bara blygsam riskminskning att drabbas av sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och cancer, enligt en ny metaanalys i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology.


Det är forskare på Nya Zeeland som sammanställt data från flera olika randomiserade studier med D-vitamin. Bakgrunden är att brist på D-vitamin kopplas till flera olika sjukdomstillstånd och att vissa förespråkare därför vill se ökad användning av näringsämnet.

Men enligt forskarnas analys så fanns ingenting som tydde på att D-vitamin med eller utan kalcium gav mer än 15 procents minskad risk att insjukna i hjärtinfarkt, stroke eller cancer eller att få benbrott. Siffran 15 procent är vad forskarna själva ansåg vara en gräns för vad som är kliniskt relevant för individen.

Vidare fann man det osäkert om D-vitamin med eller utan kalcium gav någon effekt på överlevnaden.

Forskarna anser att ytterligare randomiserade studier inte kommer att kunna ändra på att den sammantagna bevisbördan talar för att D-vitamin har maximalt blygsam effekt. De påpekar dock att deras analys har en svaghet i att många av utfallsparametrarna i studierna de inkluderat bara var så kallade sekundärparametrar, vilka inte går att lita på i samma höga grad som primärparametrar.

I en ledarkommentar skriver professor Karl Michaëlsson vid Uppsala universitet att det finns risk för att D-vitamin ger större skada än nytta om det tas av andra än de med uttalad brist.

Fotnot: Samma forskare publicerade nyligen en metaanalys i Lancet där de ifrågasatte effekten av extra D-vitamin på bentätheten hos vuxna personer.

Läs abstract till studien:

Mark Bolland med flera. The effect of vitamin D supplementation on skeletal, vascular, or cancer outcomes: a trial sequential meta-analysis. Lancet Diabetes & Endocrinology, publicerad online den 24 januari 2014. DOI: 10.1016/S2213-8587(13)70212-2

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev