söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare: patienter med svår akne måste följas noggrant

Publicerad: 12 november 2010, 10:44

Det finns ingen koppling mellan användning av akneläkemedlet isotretinoin och ökad risk för självmord, enligt en ny svensk studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tidigare forskning har antytt att depression och självmordsbeteende kan vara biverkningar av läkemedlet isotretinoin, som används mot svår akne.

Men svenska forskare vid Karolinska institutet och Läkemedelsverket tror sig nu kunna avskriva att sådana kopplingar existerar.

De har samkört data från slutenvårdsregistret och dödsorsaksregistret med data från nära 6 000 patienter som behandlats med isotretinoin i Sverige under 1980-talet.

Slutsatsen är att patienter med svår akne har en ökad självmordsrisk men att denna risk var ökad redan innan behandling med isotretinoin inletts.

Enligt forskarna understryker resultaten att patienter med mycket svår akne behöver följas upp avseende den psykiska hälsan, oavsett om de behandlas med isotretinoin eller inte.

Forskarna konstaterar också att patienter som tidigare gjort självmordsförsök fortsatte att göra sådana försök i minskad omfattning sedan behandling med isotretinoin inletts. Därför anser de att patienter som tidigare gjort självmordsförsök inte ska hindras från behandling med läkemedlet.

Isotretinoin säljs i Sverige under namnet Roaccutan. Det kan förskrivas via licens av hudläkare.

Studien publiceras i tidskriften British Medical Journal.

Läs hela originalstudien:

BMJ 2010; 341:c5812

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev