torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Forskare: Sätt inte ut statiner i onödan

Publicerad: 3 april 2013, 09:51

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Många patienter som slutar ta kolesterolsänkande statiner när de upplever biverkningar tål ändå läkemedlen efter att de börjat ta dem igen, enligt en studie i Annals of Internal Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Slutsatsen baseras på en genomgång av 11 124 patienter i USA som slutat att ta statiner på grund av misstänkta biverkningar, oftast muskelbesvär. Av dessa hade 6 574 patienter börjat behandlingen igen inom en ettårsperiod med samma eller en annan statin.

De flesta patienterna, 92 procent, som återstartade behandlingen tog fortfarande läkemedlen ett år efter att den misstänkta biverkningen inträffade.

Detta fynd skulle peka på att merparten av patienterna som får möjliga biverkningar av statiner ändå kan tolerera behandlingen på sikt, enligt forskarna bakom studien. Därför anser de att läkare bör pröva att återstarta behandlingen hos dem som slutar att ta läkemedlen så att dessa patienter inte ska förlora statinernas skyddseffekt mot hjärt-kärlsjukdom.

Studien indikerar också att förekomsten av biverkningar med statiner är i linje med resultaten från randomiserade studier på området, där det enligt forskarna inte finns någon skillnad i andelen patienter som avslutar behandlingen jämfört med placebo.

Läs abstract till studien

Huabing Zhang med flera. Discontinuation of Statins in Routine Care Settings. A Cohort Study. Annals of Internal Medicine 2013; 158: 526–534.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev