Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Förslag om p-piller får kritik

Publicerad: 15 juli 2009, 13:00

Fyra politiker från Västerbotten kritiserar förslaget om att ge unga ökad tillgång till subventionerade p-piller och dagen efter-piller.


För en månad sedan presenterade regeringens utredare Anders Milton sina förslag om hur oönskade graviditeter ska förebyggas. Bland annat vill han dela ut gratis dagen efter-piller på skolorna och subventionera p-piller så att unga under 25 år aldrig behöver betala mer än 200 kronor om året.

Nu får han mothugg av hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Gunilla Johansson (s) och tre andra socialdemokrater i Västerbotten.

Västerbottens läns landsting är ensamt i Sverige om att inte ha någon subvention av p-piller. De fyra socialdemokraterna beskriver linjen som framgångsrik och hänvisar till statistik som visar att det inte görs fler aborter i Västerbotten än i övriga riket.

Därför tycker de att Anders Miltons förslag är fel väg att få.

”Vi menar att kondom är ett betydligt bättre alternativ som både skyddar mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Det är också viktigt att killarna tar ansvar för sin sexualitet och inte bara förväntar sig att tjejerna ska göra det”, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev