Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Första nordiska prisförhandlingen om läkemedel misslyckades

Publicerad: 30 november 2020, 13:12

Patienter med beta-talassemi kan behöva regelbundna blodtransfusioner.

Foto: Getty Images

De nordiska länderna lyckades inte förhandla fram ett acceptabelt pris för genterapiläkemedlet Zynteglo mot blodbristsjukdomen beta-talassemi.

Ämnen i artikeln:

SKR

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Därför rekommenderar NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner att regionerna avstår från att behandla med läkemedlet. Det framgår av en artikel som rådet i dag lagt upp på sin sajt. 

Även om företaget Bluebird Bio ska ha bidragit ”konstruktivt” i dialogen stod parterna för långt ifrån varandra. 

Läkemedlet Zynteglo har omtalats som världens näst dyraste läkemedel. Priset är 17 miljoner kronor för en engångsbehandling. 

Tidigare i år stod det klart att produkten skulle bli det första läkemedlet där de nordiska länderna gjorde gemensam sak för att få en ”jämlik och tidsmässigt synkroniserad tillgång till en acceptabel kostnad”. 

Utöver att det begärda priset ansågs för högt framhåller NT-rådet också att det råder för stora osäkerheter om långtidseffekten av Zynteglo.

Även om man nu inte nådde ända fram är modellen med nordisk samverkan relevant att pröva igen i framtiden, enligt Mikael Svensson, som är förhandlingskoordinator i regionernas samverkansmodell för läkemedel:

”Vi ska utvärdera arbetet, men jag är övertygad om att vi kommer att göra på liknande sätt med andra kostsamma läkemedel i framtiden” , säger han i artikeln. 

Beta-talassemi är en ärftlig sjukdom som innebär brist på hemoglobin. Principen bakom Zynteglo är att patienternas egna blodbildande stamceller genmodifieras för att kunna tillverka bristproteinet beta-globin. Cellerna förs sedan tillbaka till patienten som förbättras eller botas i sin sjukdom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev