Läkemedel
Fortsatt nedåt för kliniska prövningar
Publicerad: 17 maj 2013, 13:12
Antalet kliniska prövningar i den svenska sjukvården fortsätter att minska.
Ämnen i artikeln:
LäkemedelDet skriver läkemedelsföretagens branschorganisation Lif i sin FoU-rapport för 2012.
– Detta är djupt oroande. Det innebär att allt färre svenskar får tillgång till nya behandlingar och att vården går miste om kunskapsgenerering genom fullt finansierade kliniska prövningar, säger Lifs vd Anders Blanck i ett pressmeddelande.
I rapporten summerar Lif medlemsföretagens investeringar i preklinisk och klinisk forskning i Sverige under 2012, inklusive genomförda kliniska prövningar och icke-interventionsstudier.
Enligt Lifs siffror har det skett nästan en halvering av antalet vårdcentraler och kliniker som genomför kliniska läkemedelsprövningar jämfört med 2004. Det betyder att 600 färre vårdenheter genomför kliniska prövningar.
Antalet patienter som inkluderades i startade prövningar sjönk mellan 2011 och 2012 från 3 000 till 1 000, men det återstår att se om det är en trend eller en tillfällighet, skriver Lif. Totalt ingår runt 15 000 patienter i pågående kliniska prövningar i Sverige och den siffran har varit relativt stabil sedan 2010.
Också antalet patienter per prövning har sjunkit, från 59 år 2004 till 43 år 2012 – en minskning med 27 procent. Anledningen till detta är enligt rapporten både att allt fler behandlingar fokuserar på mindre grupper av patienter och på att det har blivit svårare att hitta lämpliga studiepatienter i sjukvården. Det senare tror Lif kan bero på att sjukvården saknar tid och resurser för att identifiera alla patienter som skulle kunna inkluderas i prövningar.
”Det finns skäl att ifrågasätta om 40 patienter per klinisk prövning är en allt för låg nivå för att det ska vara värt besväret att förlägga prövningar till Sverige”, skriver Lif.
Under 2012 investerade läkemedelsföretagen 2,3 miljarder kronor i preklinisk forskning i Sverige. Vad gäller klinisk forskning investerades 5,9 miljarder.
Lifs enkät besvarades av 59 läkemedelsföretag, varav 45 uppgav att de bedrev FoU-verksamhet i Sverige under 2012.