Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Förväntningarna stora på nytt vaccin mot hösnuva

Publicerad: 25 oktober 2006, 12:43

Det första vaccinet i tablettform mot gräspollenallergi dyker upp på marknaden inom kort. Men det finns ännu frågetecken om medlets effektivitet.


Förväntningarna på det nya vaccinet Grazax är höga från läkarhåll. Det var länge sedan ett nytt allergipreparat introducerades på den svenska marknaden. Grazax är dessutom något så ovanligt som ett vaccin i tablettform som läggs under tungan och löses upp på några sekunder.

– Första tabletten ska tas tillsammans med läkare. Det kan klia i munnen och svullna lite, säger Inger Dahlén, läkare och specialist i allergisjukdomar vid Läkemedelsverket.

Hon påpekar dock att av alla de patienter som ingick i den stora studie som gjorts på preparatet, var det ingen som fick någon allergichock så som man kan få när ett vaccin sprutas in och tas upp direkt av blodet.

Grazax innehåller ett extrakt av timotejpollen och är avsett för personer med allergi mot gräspollen. Patienterna börjar medicineringen två månader innan gräspollensäsongen sätter igång och ska ta en tablett om dagen i åtta veckor. Tanken är att på detta sätt öka immunförsvarets tolerans, så att de allergiska reaktionerna uteblir när säsongen börjar.

Och studier visar att detta fungerar. Däremot har Grazax inte jämförts med andra behandlingsmetoder, som antihistaminer.

Läkemedelsverket godkände vaccinet redan i mars och nyligen godkändes det i ytterligare 27 länder i Europa. Men ingen har sett skymten av tabletterna.

– Det måste sättas ett pris först, men tabletterna ska finnas i god tid innan nästa pollensäsong, strax efter nyår hoppas vi, säger Philippe Cabelduc, produktchef på  ALK  -Abelló Nordic, läkemedelsföretaget som tillverkar och marknadsför Grazax.

Ses inte som förstahandsval

Philippe Cabelduc betonar att världens största enskilda allergivaccinstudie ligger till grund för lanseringen.

– 2 500 personer har varit involverade i det kliniska prövningsprogrammet och 1 400 patienter har fått den terapeutiska dosen. Behandlingen är effektiv och har botande potential, hävdar han.

Men något förstahandsalternativ är Grazax inte, understryker Monica Arvidsson, läkare vid allergicentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ordförande i Svenska föreningen för allergologi.

– Det kräver erfarenhet och god medverkan från patienten. Det ställer också höga krav på läkaren som måste vara förtrogen med allergiska patienter och ha en överblick över de preparat som finns, säger hon.

Grazax är till för patienter med hösnuva och lindrig form av astma. Däremot kan det vara direkt skadligt för den som har allvarlig astma, eftersom även de små pollenmängder som ingår i preparatet kan utlösa en reaktion.

Det finns också läkare som ifrågasätter att Grazax verkligen kan kallas ett vaccin, eftersom det ännu saknas långtidsuppföljningar som visar att preparatet har effekt under flera år. Både tillverkaren och Läkemedelsverket är dock ense om att vaccin är den rätta benämningen.

Experter träffas i november

Sedan Läkemedelsverkets godkännande har vaccinet varit ett hett diskussionsämne på landets öron-, näs- och halsmottagningar. Hur effektivt är det? När kommer det? Hur ska det användas i Sverige?

– I november ordnar vår förening ett expertmöte för att diskutera detta. Det är ett önskemål från många allergiläkare, berättar Monica Arvidsson.

Intresset är också stort bland forskare.

– Vi vet att patienter som får pollen i små, små mängder i flera år kan bli kraftigt förbättrade, en del till och med botade, men att injicera vaccinet är besvärligt och biverkningarna svåra. Den här nya metoden är säkrare, inte lika besvärlig och skulle kunna användas betydligt bredare, säger Inger Dahlén.

I Sydeuropa finns det liknande preparat, men i Norden är behandlingsformen helt ny.

– Förhoppningsvis är det bättre än antihistamin och kortisonspray. Det ska ju ge långtidseffekter. Jag vet att man i Sydeuropa har sett stora vinster. Vaccinet kan ju tas i hemmet. Vi kommer att pröva det här nästa säsong men jag kan inte säga vad det kommer att ha för plats i behandlingen. Förmodligen steg två, säger Stig Rudblad, öron-, näs- och halsläkare på Universitetssjukhuset Örebro.

I de delar av Sverige där det råder stor brist på allergiläkare, som Norrlands inland, är tabletter en klar fördel, förklarar Monica Arvidsson. Samtidigt finns det en oro för att den nya behandlingsformen kommer att bli alltför dyr. Det är ännu inte klart vad priset kommer att bli eller om Läkemedelsförmånsnämnden kommer att subventionera preparatet.

– Det går åt mycket gräspollen för att framställa Grazax, så det blir nog inte helt billigt. Det är inte heller vem som helst som ska ha vaccinet. Jag tror det löser sig naturligt. De flesta patienter är nog inte tillräckligt motiverade, säger Inger Dahlén.

Elinor Torp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev