Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Fråga patienten vilket pronomen du ska använda”

Publicerad: 27 juli 2015, 12:03

När Folkhälsomyndigheten i början av juni publicerade en rapport om transpersoners hälsa framkom det bland annat att transpersoner upplevt att sjukvårdspersonalen inte velat använda deras rätta eller egenvalda namn respektive pronomen.


– Om du är osäker på vilket pronomen och namn du ska använda, så fråga patienten, säger Cecilia Dhejne som är överläkare och medicinskt ansvarig psykiatriker vid Centrum för Andrologi och Sexualmedicin, CASM, vid Karolinska i Huddinge.

Ceciia Dhejne som dagligen träffar transpersoner i sitt arbete bekräftar att sjukvårdspersonal ibland har svårt att bortse från könsbytet hos patienten när de söker för andra åkommor.

– Ofta blir det fokus på personens könsidentitet i stället för det brutna benet eller den halsfluss som patienten söker för, säger hon.

Men egentligen borde det inte vara konstigare än något annat, menar Cecilia Dhejne.

– Som sjukvårdspersonal stöter vi ofta på saker som vi inte känner till. Vi läser på eller ringer en kollega, innan vi träffar patienten. Det kan vi göra här också. Blir vi osäkra på hur vi ska tilltala patienten får vi fråga hen, säger hon.

En tredjedel av de 800 tillfrågade transpersonerna i studien upplevde att vårdpersonal  vill hjälpa till men att de saknade kunskap i transfrågor. Det kan gälla även en specialiserad mottagning som enheten för könskorrigering. Cecilia Dhejne beklagar hur de själva fram till för fem år sedan konsekvent använde det pronomen som stämde överens med personnumret i alla journalanteckningar. Efter att patienterna påpekat hur fel det upplevdes har de nu ändrat till att bara använda det pronomen som patienten själv väljer.

Cecilia Dhjene lyfter fram ett positivt exempel från Västerås, där man slutat att använda namn när patienterna ropas upp i väntrummet. I stället får de ett nummer i samband med inskrivning i receptionen som de sedan ropas upp med.

Ett annat bra sätt att höja kunskapsnivån i transfrågor är de så kallade hbt-certifieringar som RFSL ger efter genomgången utbildning av personalen, menar Cecilia Dhejne.

– Sedan tycker jag att alla vårdutbildningar skulle kunna använda Saga Beckers Sommarprogram i P1 för att få en inblick i hur kan vara att leva som transperson, avslutar hon.

Seminarie på PRIDE

I dag startar den årliga PRIDE-festivalen i Stockholm för homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner. Festivalen arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och programmet som pågår till och med den 1 augusti innehåller, utöver musik, underhållning och parad, också en rad seminarier. Flera av dessa handlar om hbtq-frågor i vården.Under tisdagen deltar bland andra Cecilia Dhejne i ett samtal kring Socialstyrelsens nya riktlinjer vid könskorrigerande behandling.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev