Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Fyra av fem medicinlistor fel

Publicerad: 30 augusti 2013, 05:00

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Bara var femte patient hade en helt uppdaterad läkemedelslista när han eller hon skrevs in på den ortogeriatriska avdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här var en ögonöppnare för mig. Bristerna är oacceptabelt många. I en del av fallen skulle de felaktiga listorna ha kunnat resultera i vårdskada, säger Olof Wolf, ortoped och medicinskt ledningsansvarig på avdelningen.

Resultatet baseras på en undersökning som gjordes förra våren av avdelningens apotekare Ulrika Tornberg. Hon stämde av läkemedels­listorna på 254 nyinskrivna patienter, varav merparten skulle genomgå operation på grund av olika frakturer.

Hos 22 procent av patienterna var listan upp­daterad med vad patienterna använde före inskrivning. Hos övriga fanns olika typer av fel, där det vanligaste var att det fattades läkemedel på listan eller att läkemedlet var utsatt sedan tidigare. Hos 60 procent av patienterna fanns ett till tre sådana fel och hos 18 procent fanns fyra fel eller mer.

– Jag tror att det här är en ganska representativ bild av hur det ser ut när äldre, ofta multisjuka, patienter skickas mellan primärvård och olika sjukhuskliniker. Det blir fel när patienternas läke­medelslista ska föras över mellan olika system, säger Ulrika Tornberg.

Enligt Olof Wolf pekar resultaten på nyttan av att arbeta multiprofessionellt kring äldre ­patienter.

– Vi ortopeder är kanske inte så kunniga eller så intresserade av patienternas läkemedel. Men för de här ofta sköra patienterna kan det vara avgörande att de har en välbehandlad grundsjukdom för att de ska kunna återhämta sig så bra som möjligt efter operationen, säger han.

Apotekare anställdes till avdelningenPå den ortogeriatriska avdelningen i Uppsala finns förutom en ortoped, sjuksköterskor och under­sköterskor även en ST-läkare i geriatrik, en sjukgymnast och en arbetsterapeut, se Dagens Medicin nr 13/12. Och så finns där alltså även en apotekare i form av Ulrika Tornberg, som torde vara den första apotekare i landet som anställts direkt vid en ortopedisk avdelning.

– Med hennes kunskap om läkemedel och olika ordinationssystem som Apodos är hon ett jättebra stöd för mig som ortoped och för våra sjuk­sköterskor, säger Olof Wolf.

Studien presenteras på Ortopediveckan i Uppsala i dag, onsdagen den 28 augusti.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev