Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Fyra av tio engelsmän kan få statiner

Publicerad: 22 juli 2014, 11:43

Fyrtio procent av den vuxna engelska befolkningen kommer att kunna erbjudas blodfettsänkande statiner på recept.


Det står klart sedan de preliminära riktlinjerna från den brittiska myndigheten National Institute of Health and Care Excellence, Nice, blev definitiva 18 juli.

Gränsen för när personer bör erbjudas statiner sänks därmed från 20 procents risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom inom tio år, till 10 procent. I Storbritannien (utom Skottland som har egna rekommendationer) innebär det en ökning till cirka 13 miljoner personer som kommer att vara aktuella för statinförskrivning, från cirka 7 miljoner.

De omdiskuterade svenska riktlinjerna som Läkemedelsverket publicerade i slutet av juni, motsvarar närmast den tidigare engelska gränsen.

Det tyckte Anders Hernborg, allmänläkare i Halmstad som var en av experterna i gruppen kring de svenska rekommendationerna, redan var att gå väl långt. Skulle Sverige följa Englands nya rekommendationer, som i sin tur följer USA:s, skulle det innebära mängder av nya patienter på vårdcentralerna.

– Så gott som alla svenska män över 65 år ligger över 2–3 procent på Score-värdet, som ungefär motsvarar de engelska riktlinjernas gräns på 10 procent. Skulle alla dessa behöva gå till doktorn en gång om året skulle mycket av distriktsläkarnas tid tas i anspråk och jag vet inte hur vi skulle klara det.

Dessutom är biverkningarna av statiner på 20–30 års sikt inte helt kända.

Rent medicinskt kan varken det svenska eller engelska riskvärdet för när statiner bör sättas in, sägas vara rätt eller fel, poängterar han.

– Det handlar om politik, ekonomi och om att medikalisera människor, om vad som är rimligt.

Anders Hernborg refererar till kollegan professor Peter Nilsson, som tagit upp möjligheten till att köpa statiner i vissa doser receptfritt för att avlasta vården, som det går att göra i England.

– Jag är också lite inne på det och kan tänka mig att överväga det polypill, som Peter Nilsson också diskuterar – ett piller som innehåller blodtrycks- och blodfettsänkande substanser som människor kanske kunde köpa utan recept. Det vore framför allt en bra lösning för många utvecklingsländer där välståndet och hjärt-kärlsjukdomarna ökar men man inte har råd med den infrastruktur vi har för kroniska sjukdomar.

Här finns de nya engelska riktlinjerna, 2014.

Relaterat material

Målnivåer för kolesterol tonas ner i ny rekommendation

13 miljoner fler amerikaner kan få statiner

Fler britter ska få statiner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev