Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Genetik avgör effekt av statiner

Publicerad: 24 februari 2017, 14:20

Foto: Marcus Isacsson

Personer som har större risk för hjärt- och kärlsjukdom utifrån så kallade genetiska riskpoäng har också större nytta av statiner som primärprevention, enligt en studie i Circulation.


Statiner är den vanligaste läkemedelsgruppen för behandling av höga blodfetter och etablerat som sekundärprevention, det vill säga för individer som redan har hjärt- och kärlsjukdom. Däremot har det varit mera omdiskuterat som primärprevention, alltså för personer som ännu inte har sjukdom. Genetisk testning kan vara en möjlig väg för att avgöra vem som har mest nytta av primärprevention med statiner.

Tidigare har två studier som analyserat resultat från randomiserade kontrollerade grupper visat att behandling med statiner gav bättre effekt för de som har hög genetisk risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

I den aktuella studien bestämdes genetisk riskpoäng för alla deltagare utifrån 57 genvarianter som är kända för att ha samband med hjärt- och kärlsjukdom. De 4910 deltagarna kom från WOSCOPs, en randomiserad skotsk statinstudie där enbart män ingår. Personerna stod på behandling med statiner.

Deltagarna med hög genetisk risk jämfördes sedan med resterande deltagare och hade då 44 procent relativ minskning av risken för hjärt- och kärlsjukdom jämfört med 24 procent hos övriga, trots samma minskning av LDL-kolesterolet.

Även data från de två tidigare studierna användes för metaanalys. Då såg man att den absoluta risken minskade med 3,6 procent för den genetiska högriskgruppen och 1,3 procent för kontrollgruppen.

– Genetisk riskpoäng förklarar bara en del av den kardiovaskulära risken och är inte meningsfullt sett till hela befolkningen. Men för de som har förekomst av tidig hjärt- och kärlsjukdom i familjen före 65-års ålder så kan det ha betydelse, säger Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.

Inom den närmaste framtiden tror Peter M Nilsson snarare mer på att gentestning för familjär hyperkolesterolemi (FH) har klinisk potential.

Pradeep Natarajan med flera. Polygenic Risk Score Identifies Subgroup with Higher Burden of Atherosclerosis and Greater Relative Benefit from Statin Therapy in the Primary Prevention Setting. Circulation, publicerad online den 21 februari 2017. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA. 116.024436
(http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/02/20/CIRCULATIONAHA.116.024436)

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev