Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Genombrott” för personlig behandling av astma

Publicerad: 8 september 2014, 12:45

ERS 2014 Studier som presenteras i dag på den europeiska lungkongressen i München visar att patienter med en viss sorts svår astma kan få hjälp med en ny typ av ännu experimentella antikroppsläkemedel.


– Resultaten är mycket spännande. Jag ser detta som ett genombrott för personlig behandling av astma med biologiska läkemedel, säger Sven-Erik Dahlén, professor i experimentell astma- och allergiforskning vid Karolinska institutet i Solna.

De nya studierna är gjorda på en undergrupp av patienter med en inflammation i luftvägarna som domineras av vita blodkroppar av typen eosinofila granulocyter. Deltagarna har fått pröva nya injektionsläkemedel som blockerar signalämnet interleukin-5, vilket i sin tur minskar antalet eosinofiler i luftvägarna och i blodet.

Resultaten från två studier visar att hos patienter som behandlades med läkemedlet mepolizumab minskade antalet försämringsepisoder med upp till hälften, jämfört med dem som lottats till placebo.

Läkemedlet gav också bättre astmakontroll och gjorde att patienter som behövde tablettbehandling med kortison kunde minska den totala dosen av kortison med hälften utan att effekten av mepolizumab försämrades.

– De här fynden är kliniskt betydelsefulla. Det är inte minst intressant att man fick ungefär samma effekt när det nya läkemedlet gavs subkutant som intravenöst. Subkutan administrering är att föredra eftersom patienten då kan ta läkemedlet i öppenvården och i framtiden även hemma som diabetiker, säger Sven-Erik Dahlén.

Liknande resultat visades också i en studie med det nya läkemedlet benralizumab. Här konstaterar forskarna också att effekten tycktes bli bättre ju högre eosinofilnivå patienterna hade i blodet.

– En nackdel med de här nya behandlingarna är att det är en omständlig procedur med bland annat slemprover för att hitta de patienter som har en eosinofil inflammation i luftvägarna. Själva försöker vi utveckla en enklare metod där vi mäter eosinofilmarkörer i urinen, säger Sven-Erik Dahlén.

Runt hälften av alla patienter med astma har en inflammation som är dominerad av eosinofiler. Det är dock betydligt färre som också har en svår astma och som därmed skulle kunna komma i fråga för behandling med de nya läkemedlen.

Studierna med mepolizumab är finansierade av företaget Glaxosmithkline. Studien med benralizumab är finansierad av Astra Zeneca.

Läs abstract till studierna:

Hector Ortega med flera. Mepolizumab Treatment in Patients with Severe Eosinophilic Asthma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 8 september 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1403290

Elisabeth Bel med flera. Oral Glucocorticoid-Sparing Effect of Mepolizumab in Eosinophilic Asthma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 8 september 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1403291

Mario Castro med flera. A phase 2 study of benralizumab on exacerbations, lung function, and asthma control in adults with uncontrolled eosinophilic asthma. Presenterad på ERS-kongressen den 8 september 2014. 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev