Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Granskning anmärker på Iprens visgenerator på flera punkter

Publicerad: 15 juni 2010, 13:34

Granskning anmärker på Iprens visgenerator på flera punkter

Foto: Iprens visgenerator.

Läkemedelsindustrin har gjort en egen granskning av Iprenreklamen där barn lockas till att sjunga om värktabletter. Granskningsmannen anmärker på flera punkter. (NY VERSION 11.34)


Dagens Apotek har tidigare skrivit om Iprens visgenerator på McNeil Swedens sajt som anmälts av Läkemedelsverket till industrins nämnd för bedömning av läkemedelsinformation, NBL.

Men Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, har redan granskat ärendet på eget initiativ och slagit ner på flera saker.

Reklamen det gäller finns på Iprens kampanjsajt. Besökaren kan skriva in ett namn och få en visa sjungen för sig som handlar om Ipren i olika former.

Granskningsmannen menar att reklamen riktar sig till barn vilket är förbjudet. 

Bland annat är själva visgeneratorn visuellt utformad som en leksak i reklamen. Det saknas också en tydlig uppmaning om att användaren ska läsa bipacksedeln.

McNeil Sweden har svarat att visgeneratorn inte ska likna en leksak, utan ett så kallat babylarm, och därför alltså riktar sig till föräldrar och inte till barn.

När det gäller uppmaningen om bipacksedeln har företaget svarat att uppmaningen finns där, bara besökaren klickar på ”läs mer”.

Detta är enligt McNeil Sweden det gängse förfarandet i branschen. Företaget har nu lagt till uppmaningen att läsa bipacksedeln på förstasidan.

Den 30 maj kom granskningsmannen med beslutet att reklamen strider mot rådande bestämmelser på flera punkter.

Enligt IGM:s bedömning har McNeil Sweden handlat i strid mot god branschsed på läkemedelsindustrins område och ålagt företaget att betala 180 000 kronor till läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif.

Beslutet kan överklagas till NBL inom tre veckor efter beslutsdatum.

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, och nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, har Lif som huvudman, men arbetar oberoende av branschorganisationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev