lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Gravida fick läkemedel trots risker

Publicerad: 25 augusti 2016, 06:01

Trots risken för fosterskador fick tusentals gravida kvinnor i Frankrike läkemedlet Depakine mot epilepsi, enligt en studie som gjorts av franska staten. Foto: Photos

Trots att risken för biverkningar i form av fosterskador var kända fick över 14 000 gravida kvinnor i Frankrike ett läkemedel mot epilepsi under åren 2007-2014, enligt en studie som gjorts av franska staten.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läkemedlet Depakine har tillverkats av Sanofi och innehåller den aktiva substansen valproinsyra, som kan öka risken för autism, utvecklingsstörningar och deformerade ansiktsdrag.

I en annan, ännu icke publicerad, studie ligger fokus på hur barnen till mödrarna som använde läkemedlet — som sålts under flera namn — har påverkats, uppger den franska hälsoministern Marisol Touraine.
Enligt henne ska parlamentet i slutet av året rösta om att offren ska få ekonomisk ersättning.

Föräldrar till drabbade anklagar nu både Sanofi och franska staten för att ha varnat för biverkningarna alltför sent. En patientförening kallar det hela för "skandal" och uppger att hela 50 000 personer kan ha påverkats sedan läkemedlet började att säljas 1967.

Sanfoi säger i ett uttalande att det ska studera resultaten i rapporten, men att man ännu inte har tillgång till uppgifterna. Enligt bolaget fanns det dock under perioden 2007-2014 information för såväl läkare och patienter att läkemedlet inte var lämpligt för gravida på grund av risken för fosterskador.

Enligt Marisol ska läkemedlet inom sex månader även förses med bilder som tydligt varnar gravida.

Franska myndigheten IGAS, som bland annat ansvarar för hälsofrågor, bedömer att mellan 425 och 450 barn under perioden 2006-2014 föddes med skador eller var dödfödda på grund av att de exponerats för läkemedlet.

Att det fanns risk för fosterskador kom forskare fram till redan på 1980-talet. Trots det har förskrivningen fortsatt, på grund av att läkemedlet är effektivt mot epileptiska anfall och bipolär sjukdom.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev