Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Gröna läkemedel verkar gå hem

Publicerad: 10 november 2015, 12:46

En stor andel svenskar är beredda att betala extra för miljömärkta läkemedel, enligt en marknadsundersökning.


På Apoteksmässan i år talade Erik Fiedler från de forskande läkemedelsföretagen, Lif, om läkemedel med miljöprofil. Enligt honom väntar läkemedelsindustrin på att någon ska ta första steget då det är oklart i lagstiftningen om man får marknadsföra läkemedel med miljöargument, se länkad artikel.

Det fick undersökningsföretaget Gfk att undersöka hur stort intresset för gröna läkemedel är. Fyra av tio personer sade sig vara beredda att betala mer för ett läkemedel med miljömärkning än för ett utan.

– Slutsatsen som vi drar av den här undersökningen är att det för läkemedel, liksom som för andra produkter, finns en öppenhet för att välja produkter utifrån miljöargument, säger Mattias Fridh, undersökningskonsult vid Gfk, till Dagens Apotek.

Undersökningen har besvarats av drygt 1 000 personer som ingår i Gfk:s webbpanel.

– Urvalet till panelen har gjorts utifrån att svaren ska vara representativa för Sveriges befolkning, säger Mattias Fridh.

Särskilt i åldersgruppen 15–29 år var det många som svarade att de kunde tänka sig att betala mer för miljömärkta läkemedel.

I undersökningen ställdes inte frågan specifikt utifrån receptfria eller receptbelagda läkemedel, men under Apoteksmässan sade Erik Fiedler att det i första hand är receptfria preparat som kan bli aktuella för miljömärkning.

Relaterat material

Grön OTC kan bli försöksballong

Ljus framtid för farmaceuter inom läkemedelsindustrin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev