Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Grönt ljus för Xarelto vid kranskärlssjukdom

Publicerad: 22 mars 2013, 14:30

Bayer fick nobben i USA för att utöka indikationen på blodförtunnaren Xarelto till akut kranskärlsjukdom. Men i dag kom ett positivt besked i EU.


Xarelto (rivaroxaban) tilhör den nya typen av orala blodförtunnande läkemedel som inte kräver dosjusteringar likt Waran (warfarin).

Baserad på en studie som i november 2011 publicerades i New England Journal of Medicine har läkemedelsföretaget Bayer hoppats få läkemedlet godkänt för behandling av akut koronart syndrom, det vill säga instabil angina och hjärtinfarkt.

Men den amerikanska kontrollmyndigheten FDA sade nej med bland annat hänvisning till att bortfall av patienter i studien gjort resultatet svårtolkat.

Den europeiska motsvarigheten EMA ser alltså annorlunda på saken och meddelar i dag, fredag den 22 mars, att man rekommenderar att läkemedlet får godkänt på den aktuella indikationen. Xarelto skulle därmed bli det i dag enda orala blodförtunnande läkemedlet som har ett sådant godkännande.

Enligt det föreslagna godkännandet kan läkemedlet i dosen 2,5 mg användas för att minska risken för blodproppar hos patienter med akut koronart syndrom och som samtidigt får trombocythämmande behandling med acetylsalicylsyra plus eventuellt klopidogrel eller tiklopidin.

Innan godkännandet blir officiellt måste det först klubbas av EU-kommissionen. Xarelto är i dag godkänt för bland annat strokeprofylax vid förmaksflimmer och för att förebygga blodproppar efter ortopediska operationer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev