Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

GSK överklagar vaccinupphandling

Publicerad: 2 december 2011, 14:07

Glaxo Smithkline, GSK, överklagar förvaltningsrättens dom om landstingens upphandling av HPV-vaccin.


Företaget beslutade på fredagen att lämna in ett överklagande till kammarrätten. Enligt GSK strider domen mot EU:s rättsliga principer för upphandling. Processen vid upphandlingen var inte öppen och förutsägbar, enligt företaget. Ett andra skäl till överklagandet är att domen enligt GSK i centrala delar var direkt felaktig.

"Förvaltningsrätten avstod från att bedöma hur vaccinernas cancerskydd hade värderats, med hänvisning till att expertgruppen gjort denna värdering. Expertgruppen var förvisso delaktig i att ta fram förfrågningsunderlaget, men dess synpunkter på de inkomna anbuden beaktades inte vid tilldelningsbeslutet" skriver Glaxo Smithkline i ett pressmeddelande.

I väntan på kammarrättens dom kommer vaccinering ändå kunna genomföras. Företaget kommer inte att blockera landsting som gör tillfälliga upphandlingar för att kunna sätta igång med vaccinering av flickor.

– Vi kommer inte att sätta några käppar i hjulet och driva processer mot de landsting som önskar starta vaccinationen omedelbart, fram till att det nationella avtalet har trätt i kraft. Detta är en viktig signal vi vill sända ut till de landsting som står beredda att komma igång direkt, säger företagets kommersiella direktör Johan Thor i pressmeddelandet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev